+ Meer informatie

Geboortencijfers nemen weer toe

Kentering na snelle daling

1 minuut leestijd

AMSTERDAM — De geboortencijfers in West-Europa stijgen weer. In Engeland, Frankrijk, de Bondsrepubliek en Nederland zijn in 1978, 1979 en 1980 in het algemeen meer levendgeboren kinderen geregistreerd dan in de jaren daarvoor.

Dit zei prof. dr. D. J. van de Kaa in een rede vandaag bij zijn aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar in de demografie.

Met deze stijging lijkt een einde te zijn gekomen aan de ongeëvenaarde snelle daling van de huwelijksvruchtbaarheid, die in deze landen sinds 1964 plaatsvond.

Omdat zich in al deze landen opnieuw zo gelijktijdig een beweging m de geboortencijfers voordoet, mag een verder vruchtbaarheidsstijging worden verwacht.

In zijn rede, getiteld „En het ge-, schiede in de jaren zestig" concludeert van de Kaa verder dat de opvallende daling van de geboortencijfers die de periode 1965 - 1975 karakteriseerde voor een goed deel moet worden toegeschreven aan de verschillende wijzen, waarop achtereenvolgende generaties na de Tweede Wereldoorlog hun gezin bewust gingen vormen.

Generaties die steeds jonger huwden en kinderen kregen, werden opgevolgd door generaties die de geboorten van kinderen binnen het huwelijk, of het huwelijk zelf uitstelden. Het zijn deze laatste groepen, die nu alsnog, op wat latere leeftijd, kinderen voortbrengen en de geboortecijfers doen stijgen. Overigens dragen ook culturele minderheden tot het stijgend geboorteaantal bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.