+ Meer informatie

Door dr. J. P. Elliott

1 minuut leestijd

Omdat de eerste voorverkiezingen in New Hampshire over een kleine acht weken plaatshebben, zien de kansen van de Conservatieve Patrick Buchanan er met de dag beter uit. New Hampshire is een Conservatieve staat, nu diep in de greep van een economische recessie.

Zou de hoge werkloosheid vertaald kunnen worden in 40 procent van de Republikeinse stemmen? 40 procent is zeker niet ondenkbaar. En 40 procent is net genoeg om te 'winnen'. In 1968 behaalde Eugene McCarthy 40 procent van de stemmen en sloeg hij de zittende president Johnson uit de ring.

Natuurlijk zou Buchanan dolblij zijn met 40 procent van de stemmen in New Hampshire. Maar ook met 20 procent. Want hij is geen opportunist. De onverwachte kwetsbaarheid van George Bush heeft in wezen weinig te maken met de uitdaging van Buchanan. Zijn kandidaatschap zat al een anderhalfjaar in de pen.

Dat hij nu naar voren komt, heeft veel meer met de binnenlandse politiek van George Bush en de rijzende ster van David Duke uit Louisiana te maken. Voor Buchanan gaat het in zijn kandidatuur om de toekomst van de Republikeinse Partij. De partij mag niet in handen vallen van de "Bush-Republikeinen" en zeker niet in handen van David Duke.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.