+ Meer informatie

V-raad unaniem achter resolutie

2 minuten leestijd

NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad keurde gisteren unaniem de Amerikaans-Britse resolutie goed die Irak een "laatste kans" geeft om te ontwapenen. Gebeurt dit niet, dan kan Bagdad volgens de resolutie rekenen op "ernstige consequenties."

Er waren acht weken van vaak moeizame onderhandelingen nodig om de vijftien leden van de Veiligheidsraad zover te krijgen. Het ging de Amerikanen en Britten daarbij vooral om steun van Frankrijk, Rusland en China, die net als de VS en Groot-Brittannië in de Veiligheidsraad over een vetorecht beschikken. Washington wilde één nieuwe resolutie met een verscherpt mandaat voor de VN-wapeninspecteurs, inclusief de dreiging van militair ingrijpen als Bagdad zou dwarsliggen.

Vooral Parijs en Moskou drongen aan op twee resoluties. Een "laatste kans"-resolutie voor Irak en een tweede resolutie die eventuele consequenties voor Bagdad zou formuleren als Irak niet zou meewerken. In feite hebben de Amerikanen hun zin gekregen, ook al benadrukken de Fransen en Russen dat er afgesproken is dat de Veiligheidsraad zich opnieuw zal beraden als Bagdad zich niet aan de afspraken houdt. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur, John Negroponte, staat nu echter vast dat Bagdad zal ontwapenen, "goedschiks of kwaadschiks."

VN-secretaris-generaal Kofi Annan deed een beroep op alle betrokken landen om de crisis vreedzaam op te lossen. "De manier waarop deze kwestie wordt geregeld zal van grote invloed zijn op de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten én in de wereld", aldus Annan. De Franse president Jacques Chirac benadrukte dat de VN-Veiligheidsraad een hoofdrol is toebedeeld bij het oplossen van de crisis. "Dat biedt de mogelijkheid voor Irak om vreedzaam te ontwapenen en het benadrukt opnieuw de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad in het regelen van vredesvraagstukken", aldus Chirac.

Zijn Amerikaanse collega Bush was wat harder in zijn reactie op het VN-besluit. "Voor de VS geldt nu nog maar één ding: Conformeert Irak zich aan de VN-eisen of niet? Wij hebben ons akkoord verklaard om eventuele schendingen van de afspraken door Irak in de Veiligheidsraad te bespreken, maar dat zal ons niet belemmeren om actie te nemen om ons land te verdedigen", aldus Bush. Met andere woorden, de Amerikanen behouden zich het recht voor om militair in actie te komen als zij menen dat Irak zich opnieuw aan de afspraken onttrekt, ook zonder formele goedkeuring door de VN voor zo'n actie.

Bagdad krijgt een week de tijd om te melden of men de nieuwe resolutie aanvaardt. Het hoofd van het nieuwe team wapeninspecteurs, de Zweed Hans Blix, zei gisteren dat zijn inspecteurs op 18 november naar Irak zullen terugkeren.

Zie ook pag. 9.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.