+ Meer informatie

Tories moeten twee nederlagen incasseren

Labour winnaar tussentijdse verkiezingen

3 minuten leestijd

LONDEN — Kandidaten van de Conservatieve partij (Tories) van premier Margaret Thatcher hebben gisteren forse nederlagen geleden bij tussentijdse verkiezingen voor twee zetels in het Lagerhuis. Zowel in Bradford-North als in Bootle ging de winst naar de Labourpartij.

In Bradford verloor de partij van premier Margaret Thatcher volgens de voorlopige uitslag 23 procent en in het eveneens noordelijk gelegen Labour-bolwerk Bootle 11 procent.

De Labourkandidaat behaalde 52 procent van de stemmen (plus 9), de Liberaal Democraten kregen 25 procent (plus 8) achter zich en de Conservatieven 17 procent (minus 23). In 1987 behaalde Labour nog een nipte overwinning.

De stemmenwinst van de liberaaldemocratische kandidaat bevestigde de vooruitgang van zijn partij, die op 19 oktober verrassend de verkiezingen in het traditioneel Conservatief stemmende district Eastbourne in het zuiden won.

In haar traditionele bolwerk Bootle kwam Labour uit de bus met 78 procent (plus 11), en de Conservatieven met 9 procent (minus 11).

Labours campagneleider John Cunningham sprak van een klinkende overwinning. Maar de Conservatieve partijvoorzitter Kenneth Baker zei dat in Bradford Labour altijd al sterli was en dat de uitslag van „niets zegt over algemene verkiezingen". Baker weet de nederlaag in Bradford-North ook aan de hoge rentestand en het tumult om het aftreden van Howe. Baker hield vol dat de partij geen behoefte had aan een discussie over de leiderspositie van Thatcher. Het Tory-parlementslid Tony Marlow meende echter dat het roer om moest. „Ik denk dat er voor de Kerst een nieuwe premier zal zijn", zei hij. Leiderschap

De verkiezingen -nodig wegens het overlijden van de vorige afgevaardigden uit de twee districten- waren de eerste sinds Thatchers vice-premier Sir Geoffrey Howe vorige week aftrad, omdat hij zich niet met het Europa-beleid van Thatcher kon verenigen.

De Conservatieven houden op 20 november hun jaarlijkse leidersverkiezing. Premier Margaret Thatcher is gisteren voorgedragen voor een nieuwe termijn als leider van de Britse Conservatieve partij. Ondanks dagenlange speculaties had zich gisteren nog geen andere kandidaat voor het leiderschap aangediend. Komt die er toch, dan moeten de Conservatieve leden van het Lagerhuis 20 november uitmaken wie de partij gaat leiden.

In de top van de partij wordt een strijd om het leiderschap op dit moment niet verstandig geacht, omdat die de partij bij de komende parlementsverkiezingen stemmen zou kunnen kosten. Vorig jaar had Thatcher, die de partij al leidt sinds 1975, een tegenkandidaat. Sir Anthony Meyer. Van de 374 conservatieve parlementsleden stemden er toen echter 314 op Thatcher en slechts 33 op Meyer.

Uiterlijk medio 1992 moeten er in Groot-Brittannië nieuwe algemene verkiezingen worden gehouden. De Conservatieven bezetten nu 373 van de 650 zetels in het Lagerhuis. Volgens de laatste opiniepeilingen staan de Conservatieven echter tussen de 12 en 20 punten achter op de socialisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.