+ Meer informatie

Tuintips

3 minuten leestijd

Vruchten plukken
Vroeger, toen alle boomgaarden in ons land nog bestonden uit hooguitgroeiende hoogstammen, had men handige 'apparaatjes' om de vruchten te oogsten die aan het slappe eind van een tak groeiden, waar je met de ladder niet bij kon. In de hobbytuin neemt het aantal hoogstammen weer toe. Als u zulke bomen heeft, kunt u dus te maken krijgen met die moeilijk oogstbare maar heerlijke vruchten. Geen nood. Neem een stuk dik, stevig ijzerdraad. Buig het rond. Boor twee gaatjes in een steel en steek daar de uiteinden in. Om de draad wordt een zakje bevestigd. Eventueel neemt u een plastic zakje, dat u aan ijzerdraad 'rijgt'. Als de stok ang genoeg is en de vruchten zijn rijp (anders laten ze niet los.'), dan kunt u ze met behulp van deze plukzak oogsten.

Hazelnoten
Eind augustus zijn de hazelnoten weer aan het rijpen. Bij ons in Lelystad heeft de gemeente er honderden geplant. Heel wat bewoners genieten ervan: het oogsten betekent lekker buiten zijn en de noten smaken heerlijk. Turkse en Marokkaanse medeburgers oogsten de noten nog voor ze rijp zijn maar zelf oogst ik ze pas als ze los in hun 'hoesje' zitten. Noten die op de grond gevallen zijn, moet u niet te lang laten liggen. Ze worden dan muf. Ook kleine knabbelaars, zoals muizen, ontdekken ze.

Pompoenen
Pompoenen en meloenen zijn rijp als het steekje waarmee ze aan de plant zitten verkleurt. Ook ontstaan er dan wat barstjes rond de steel in de vrucht. Rijpe pompoenen geuren niet, maar een rijpe meloen ruikt u al op een meter afstand. Laat bij het oogsten een stukje steel zitten en voorkom dat de vruchten tegen elkaar aan istoteni. Op de stootplek ontstaat gemakkelijk een rot plekje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.