+ Meer informatie

„Kernenergie over 70 jaar onvermijdelijk"

Onverantwoord olie- en gasverbruik

2 minuten leestijd

VENLO — Nog niet in het magische jaar 2000 maar in elk geval wel in 050 is het aan geen twijfel meer onderhevig dat wij op een heel andere wijze lap nu in onze energiebehoefte zullen moeten voorzien. Het is dan overantfoord om aardolie en -gas nog voor verwarmingsdoeleinden te gebruiken. )ie produkten zijn dan uitermate schaars en bitter hard nodig voor hogere oeieinden.

De tijd staat voor de deur dat het 'erboden zou moeten worden om olie •n gas, misschien zelfs kolen, nog te ;ebruiken voor het opwekken van nérgie. Een en ander zei dinsdagmidlag, ir. R. van Erpers Rooyaards, diecteur Arnhemse instellingen van de lektriciteitsbedrijven in Arnhem, op en bijeenkomst in Venio van het delartement Noord-Limburg van de laatschappij voor nijverheid en hanel.

KEES BAKT HET ZELF

Voorde Pasen:

PAASBROOD PAASSTOLLEN en ovenvers BANKET BIJ Kees van den Berg's banketkraam op de markt. KEES VAN DEN BERGS BANKET • DELFT

Voor de elektriciteitsvoorziening is in het jaar 2050 kernenergie volgens hem de belangrijkste bron. „Dat is een onvermijdelijke zaak". Beslissingen over de bouw van kernenergiecentrales zullen vandaag de dag reeds genomen moeten worden, aldus Van Erpers Rooyaards, want voordat die draaien zijn er al dertig a veertig jaar verstreken.

Zonne- en windenergie voor elektrische voorzieningen, althans op grote schaal, liggen nog in een ver verschiet en zijn technologisch gezien bijna onuitvoerbaar. Ook energie uit water acht hij zeker in Nederland nu — en ook op de lange termijn — onbetaalbaar.

Utopie

De uniforme Europese energiepolitiek noemt ir. Van Erpers Rooyaards vooralsnog een utopie, omdat daarvoor de energiesystemen en de verbruikspatronen van land tot land te zeer verschillen. ,,Het is bijna ondenkbaar dat alle Europese regeringen onder één noemer te krijgen zijn".

Van kernenergie kunnen tegenstanders wel beweren dat daarmee het nageslacht wordt opgescheept met een groot afvalprobleem, maar gewoon voortgaan op de weg die nu bewandeld wordt schept nog. veel grotere problemen voor het nageslacht, omdat de landen van de derde wereld hun huidige lage energieverbruik — vergeleken met het hoge energieverbruik in landen als Anierika en West-Europa — niet meer zullen pikken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.