Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Chinees koken is niet moeilijk

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Chinees koken is niet moeilijk

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Natuurlijk is even Chinees halen" gemakkelijk, maar zelf een (bescheiden) Chinese rijsttafel maken is evenmin moeilijk. Het kost alleen iets meer tijd.

Loempia's en vulling
\/oor20ve\\en 125 g bloem, 55 g maïzena 5 eetlepels olie, 1 losgeklopt ei Zeef bloem en maïzena In een kom en roer ze door elkaar. Roer en klop er met scheutjes tegelijk 47? dl water en 3 eetlepels van de olie door tot een glad beslag is ontstaan. Verhit een met heel weinig olie ingewreven koekepannetje met een doorsnede van 15 cm. Schep 2 eetlepels van het beslag in het midden van het pannetje en zwenk dit in het rond, zodat de hele bodem met een dun laagje beslag bedekt wordt. Bak tot het vel van boven droog is, maar nog niet gekleurd, en de rand van de pan loslaat. Laat het op een bord glijden en dek het af met een vochtige doek. Vulling: 3 eetl. arachide-olie, 250 g taugé 6 lente-uitjes in smalle ringetjes, 125 g wortel, in dunne reepjes 125 g kleine champignons, in dunne plakjes 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt, 1 stuk tofu, fijngehakt 74 theelepel Chinees vijfspecerijenpoeder 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 theelepel zeezout Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de groenten, champignons, knoflook en tofu circa 1 minuut. Voeg vijfspecerijenpoeder, sojasaus en zout toe en roerbak nog 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Leg een portie vulling iets uit het midden op een loempiavel. Vouw de zijkanten strak over de vulling naar binnen en maak daarna een rolletje van het geheel, zodat de vulling bedekt is. Breng met een kwastje wat ei aan op de deegranden en plak ze stevig op elkaar Verhit 1 liter olie in een wok of frituurpan tot het 'rookpunt'. Temper de hittebron iets, leg 4 loempia's in de olie en frituur ze 4 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm. Verhit de olie opnieuw, temper de hittebron iets en frituur weer 4 loempia's. Ga zo door tot alle loempia's klaar zijn. Variatie: Gebruik 200 g schoongemaakte garnalen in plaats van tofu.

Zoetzure tofu
Voor 4 personen 400 g tofu, 2 eiwitten, 2 voorjaarsuitjes, fijngehakt 1 theelepel sesamolie, V2 theelepel bruine suiker zeezout en gemalen witte peper, 250 g waterkastanjes uit blik, gehakt 4 gedroogde zwarte winterchampignons (25 min. in heet water geweekt en uitgelekt) evt. 1 theelepel fijngehakte wortel, 125 g en 2 eetlepels maïzena V21 arachide-olie, 2 voorjaarsuitjes, gehakt, om te serveren Voor de saus: 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels rijstazijn 2 eetl. vers sinaasappelsap, 2 theel. lichte sojasaus 5 theelepels bruine suiker Pureer de tofu in een foodprocessor of blender en meng er dan 1 eiwit, de voorjaarsuitjes, sesamolie, zout, peper en suiker door Voeg de waterkastanjes, champignons, eventueel wortel, het andere eiwit en 125 g maïzena toe. Laat de machine draaien tot alles goed gemengd is. Doe het tofumengsel over in een ingevette, lage bakvorm (doorsnede 15 cm) en druk de bovenkant glad. Zet de bakvorm in een stoommand en leg het deksel op de mand. Zet de mand boven een wok of pan met kokend water en stoom het mengsel 10 minuten tot het stevig is. Neem de tofu van de hittebron en laat de koek afkoelen. Snijd de tofukoek in blokjes en schud ze door de 2 eetlepels maïzena zodat ze er aan alle kanten mee bedekt zijn. Verhit de olie in een wok, voeg de tofublokjes toe en frituur ze 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier, leg ze op een voorverwarmde serveerschaal en houd ze warm. Schenk vrijwel alle olie uit de wok, maar laat er nog circa 1 eetlepel in. Roer er de ingrediënten voor de saus door en breng het mengsel aan de kook. Schenk de saus over de tofublokjes en bestrooi ze met de gehakte voorjaarsuitjes.

Bron: Chinees koken, uitg. M&P, Weert.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 1995

Terdege | 95 Pagina's

Chinees koken is niet moeilijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 april 1995

Terdege | 95 Pagina's