+ Meer informatie

Zakenlieden vragen vrijlating Mandela

Druk op Botha vergroot

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG Acht vooraanstaande Zuid-afrikaanse zakenlieden hebben gisteren aangedrongen op de vrijlating van Nelson Mandela, de ANC-leider die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Onder de zakenlieden is Gavin Relly, de president-directeur van het mijnbouwconcern Anglo-American. Hun verklaringen werden gepubliceerd in het blad Sunday Star, dat verschijnt in Johannesburg.

„Of men nu van het ANC houdt of niet - en persoonlijk houd ik niet van haar beleid van geweld en marxlstisch denken - het vormt een belangrijke factor in het Zuidafrikaans politiek bestel," aldus Relly. Volgens hem is Nelson Mandela „een mythe" geworden, en moet het ANC worden beoordeeld op haar werkelijke merites. Andere zakenlieden die Relly steunden waren de directeuren van de grote voedselproducent Premier Milling, de grootste suikerfabrikant in het land Tongaat-Hulett, een grote winkelketen en de directeur van de divisie voor zuidelijk Afrika van British Petroleum. Gavin Relly stond vorig jaar aan het hoofd van een delegatie van zakenlieden en journalisten die in Zambia een onderhoud hadden met de ANC-leider in ballingschap Oliver Tambo.

Bezoek Howe

Het zakenleven heeft de druk op president Botha om met de zwarte leiders te onderhandelen opgevoerd, om te voorkomen dat Zuid-Afrika getroffen wordt door de economische sancties door de EG en andere landen. De Zuldafrikaanse regering lijkt echter vooralsnog niet van zins te zwichten voor druk van welke zijde dan ook. Zo lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de Britse minister van buitenlandse zaken Sir Geoffrey Howe, die morgen namens de EG naar Zuid-Afrika moet vertrekken om aan te dringen op vrijlating van Mandela, legalisering van het ANC en het begin van de onderhandelingen met de zwarten, door president Botha ontvangen zal worden. 

Officieel wordt als reden opgegeven dat de agenda van Botha al vol is.
Britse functionarissen weigeren iets te onthullen over Howe's reisschema, en diplomaten proberen erachter te komen welke zwarte anti-apartheids-leiders Howe zouden willen spreken. Veel zwarte leiders, zoals bisschop Desmond Tutu, hebben laten weten geen prijs te stellen op een onderhoud met de EG-afgezant, omdat ze zijn missie beschouwen als een poging van de Britse regering de afkondiging van economische strafmaatregelen uit te stellen.

Moeilijke tijden

Een woordvoerder van president Botha wilde geen mededelingen doen over de vraag of de president bereid is tot een onderhoud met bisschop Tutu. De bisschop heeft daar zaterdag om gevraagd, om te spreken over de gevolgen van afkondiging van de noodtoestand.
Er zijn, behalve de uitlatingen van de Zuldafrikaanse minister van buitenlandse zaken Roelof Botha, die zei dat Zuid-Afrika nooit zal buigen voor druk van buitenaf, steeds meer aanwijzingen dat de Zuidafrikanen zich opmaken voor moeilijke economische tijden. De Sunday Times in Johannesburg voerde gisteren op de voorpagina de kop „Terug naar het Laager", een verwijzing naar de verdedigingsring van ossewagens die de Afrikaners toepasten als ze werden aangevallen. Uit een studie van de universiteit van Zuid-Afrika die gisteren werd vrijgegeven blijkt dat een algemeen handelsembargo meer dan een maken, van wie 84 procent zwarten.
Het Bureau voor Voorlichting in Pretoria meldde gisteren dat er in de voorafgaande 24 uur geen meldingen van onrust waren geweest. Zaterdagochtend werden zwarte politiemensen aangevallen door gewapende mannen, waarbij zeven personen het leven verloren.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.