+ Meer informatie

Onder Wiegel al 250 nieuwe burgemeesters

Benoeming in Pijnacker als mijlpaal

3 minuten leestijd

DEN HAAG — J. de Prieëll is per 1 juni benoemd tot burgemeester van de gemeente Pijnacker (ZH).

• Enkele winkeliers begonnen een aantal jaren geleden gebrek ann ruimte te krijgen. De start van het initiatief om itot verdere uitbreiding te komen, was in januari 1980. Bouw- en handelsmaatschappij Van Erk uit Bergambacht -werd in de arm genomen om een plan te .ontwerpen.

In verscheidene bijeenkomsten waarbij de huidige winkeliers, de bewoners die aan het plein wonen en belangstellenden voor de nieuwe winkelruimten van binnen en buiten de gemeente aanwezig waren, zijn deze plannen in eerste instantie behandeld. Inmiddels is dit plan tot driemaal toe ook in de commissie ruimtelijke ordening behandeld. In de laatste vergadering van deze commissie op 14 april jl.

Prieëlle (36) is sedert 1974 burgemeester van de gemeente Hedel (Gld) en is tevens lid van provinciale staten van Gelderland. Hij is Neder

De nieuwe burgemeester van Pijnacker is de 250ste burgemeester die tijdens, het ministerschap van minister Wiegel is benoemd. Hieronder waren zeven vrouwelijke burgemeesters.

Doorstroming

Van de in deze kabinetsperiode tot dusver benoemde burgemeesters was er in 123 gevallen sprake van doorstroming, van de overigen vervulden er 70 een ambtelijke functie, 28 een functie in de particuliere sector, er waren 29 voordien wethouder. In de vorige kabinetsperiode waren er van de in totaal 298 benoemde burgemeesters 115 „doorstromers", aldus de mededeling.

Minister Wiegel heeft in 74 gemeenten een burgemeester van een andere politieke kleur dan die van de burgemeester ter benoeming voorgedragen. Per sa'ldo, heeft het CDA, dat naar de mening van de meerderheid in de Tweede Kamer „overbedeeld" is, 24 burgemeestersposten moeten „inleveren". De PvdA zag. het aantal burgemeestersposten per saldo groeien met 2, de WD met 14 en D'66 met 5, aldus de mededeling. lands hervormd en lid van,het CDA, aldus een mededeling van het ministerie van binnenlandse zaken.

Promenade

De commissie adviseert het college van b en w nu, het plan aan de raad voor te leggen, want het plan is voor een zeer groot deel aangepast aan de bezwaren. Een belangrijk element was hierbij dat de Kleijburgstraat open moest blijven en niet afgesloten zoals in eerdere plannen was opgenomen. Wel wordt deze straat maar in één richting voor het verkeer opengesteld. De nieuwe winkeleenheden zullen op het bestaande plein dat zich ten noordwesten van de huidige winkels bevindt, gebouwd worden. Twee bloks van winkels van respectievelijk 450 vierkante meter en 252 vierkante meter zijn op dit plein zodanig geprojecteerd dat hierdoor een soort promenade ontstaat. Da parkeerplaatsen bij het Kleijburgplein zullen van de westzijde naar de noordzijde verplaatst worden. De Kleijburgstraat zal op trottoimivau gebracht en tevens zullen er parkeershavens gemaakt worden.

Een factor die hierbij ongetwijfeld een rol speelt is de uitvoering van het bestemmingsplan Dorpslaan-West, dat op enkele honderden meters van dit winkelcentrum ligt. Enkele tientallen woningen in dit plan zijn nu reeds bewoond en indien de planning waargemaakt wordt, zal in de loop van dit jaar gestart worden met de bouw van meer dan honderd woningen. De actie was een van de vele die zaterdag in ons land werden gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.