+ Meer informatie

Staakt-het-vuren gelast in Libanon

Gevechten Beiroet afgenomen

2 minuten leestijd

BEIROET — Het Libanese staatshoofd, Elias Sarkis, heeft woensdagavond alle partijen een algemeen en onmiddellijk staakt-het-vuren bevolen. Al negentien maal eerder werd in Libanon een bestand afgekondigd. De oproep van president Sarkis kwam na het oplaaien van de gevechten in Beiroet en ook in de stad Zahle.

De gevechten in Beiroet namen af na het bevel van president Sarkis. Een woordvoerder van de rechtse falangisten zei dat zijn militie het vuren had gestaakt. Ook in de stad Zahle leek de oproep van president Sarkis effect te sorteren. Volgens plaatselijke bronnen zijn woensdag in westelijk Beiroet drie mensen gedood en ongeveer twintig gewond. In het oostelijk stadsdeel vielen bij de gevechten tussen Syriërs en falangisten 22 slachtoffers, zo meldde de falangistische radio.

De Israëlische strijdkrachten hebben donderdag de Zuidlibanese havenstad Tyrus beschoten en een schip in die haven opgeblazen, zo hebben ooggetuigen meegedeeld. Zij zeiden dat waarschijnlijk Israëlische kikvorsmannen explosieven aan de boot hadden aangebracht. Het bombardement duurde een half uur. Tijdens de beschieting vlogen Israëlische vliegtuigen en hefschroefvliegtuigen over de stad en wierpen lichtfakkels uit.

Palestijnen en linkse Libanezen schoten terug. Verscheidene gebouwen waaronder het postkantoor, werden beschadigd. Sinds paaszondag zijn minstens 60 mensen gedood en 170 gewond door beschietingen.

In Beiroet was het in de nacht van woensdag op donderdag kalm, na een dag van intensieve beschietingen met artillerie en raketten. Daarbij zijn minstens 27 mensen gedood en 60 gewond. In Tel Aviv werd donderdagochtend met klem tegengesproken dat Israëlische schepen in de ochtend de havenstad Tyrus zouden hebben beschoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.