+ Meer informatie

Makronen en ander lekkers met geraspte kokos

3 minuten leestijd

Kokos is het 'vruchtvlees' van de kokosnoot. Wie het vers geraspt wil gebruiken, moet een kokosnoot kopen en de witte binnenkant van de schil raspen. Die moeite weegt niet op tegen de prijs van een zakje gedroogde kokos, in elke supermarkt te koop.

Kokosmakronen
Voor 50 makronen
125 g suiker, 0,6 dl water
2 eiwitten, snufje zout, 180 g kokos
enkele druppels vanille-essence
Verwarm de oven voor op 170°C (gasstand 3). Vet twee bakplaten in. Verhit in een steelpan suiker en water tot de suiker oplost. Kook de siroop op middelhoog vuur tot 115°C; als er wat siroop in een kopje koud water wordt gegooid, moet er een rond balletje ontstaan. Sla de eiwitten met het zout stijf in een middelgrote kom. Klop geleidelijk de suikersiroop erdoor tot het mengsel dik en glanzend is. Roer geraspte kokos en vanille goed door dit mengsel. Leg lepels van het mengsel ruim 2 cm van elkaar op de ingevette bakplaten. Maak de kanten glad met een natte spatel. Bak de makronen 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze bros en goudbruin van kleur zijn. Haal ze van de bakplaat. Laat ze afkoelen op een rekje. Bewaar maximaal 6 weken in een luchtdicht afgesloten trommel.

Mokka-kokosrotsjes
Voor 60 stukken
125 g kokos, 125 g melkchocolade, in stukjes
125 g pure (bittere) chocolade, in stukjes
30 g gesmolten boter, 2 theel. oploskoffie
Rooster de geraspte kokos in een koekepan zonder vet. Roer tot de kokos goudbruin van kleur is. Haal van het vuur en laat afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer boter, koffie en kokos erdoor. Leg lepels van het mengsel op bakpapier om hard te worden. Bewaar maximaal 4 weken.

Kokosvruchtenreepjes
Voor 60 stukken
125 g pure (bittere) chocolade, in stukjes
90 g boter, gesmolten en afgekoeld
2 eieren, licht geklopt
180 g witte basterdsuiker, 180 g kokos
4 eetlepels stemgember,
gekonfijte kersen of abrikozen, fijngehakt
Bekleed een grote, rechthoekige bakvorm met aluminiumfolie. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer tot een gladde massa ontstaat. Giet de chocolade in de vorm. Strijk met een metalen spatel tot een dunne, gladde laag. Zet 20 minuten op een koele plaats tot de chocolade stevig is geworden. Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 4). Roer de boter geleidelijk maar grondig door de eieren. Roer de suiker en geraspte kokos erdoor Voeg daarna de vruchtenstukjes toe. Klop 10 seconden. Schep het mengsel over de chocolade en spreid het gelijkmatig uit. Bak de koek 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en stevig aanvoelt Haal hem uit de oven en laat 4 uur afkoelen tot de chocoladebodem hard is. Haal de koek uit de vorm. Keer hem om en verwijder de folie. Draai weer om en snijd de koek in vierkantjes. Bewaren: max. 1 week in luchtdicht afgesloten trommel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.