+ Meer informatie

DANKBAARHEID

2 minuten leestijd

Wanneer we de uitslag van de verkiezingen voor de SGP bezien, is er alle reden tot dankbaarheid. De SGP mocht haar drie zetels behouden, ondanks alle politieke aardverschuivingen die er plaats vonden en ondanks alle interne onenigheden in de partij.

Wel liep het stemmenpercentage wat terug, zodat de derde zetel een restzetel werd. Die teruggang was wel enigszins te verwachten, nu de RPF zich krachtiger dan in 1977 als concurrent op de rechts-protestantse kiezersmarkt bewoog.

Ook in de toekomst zou het niet verstandig zijn wanneer de SGP zich vanwege deze concurrentieverhouding fel tegen de RPF ging afzetten. Daanvoor zijn ze teveel elkaars politieke┬áburen. Daarvoor zijn ze toch ook op allerlei punten elkaars aangewezen partners. Maar men doet er ook geen goed aan om de principi├źle verschillen te verdoezelen.

De voorkeursactie voor mr. Holdijk kreeg veel te weinig stemmen om enig effect te hebben op de zeteltoewijzing. Ir. Van der Vlies verwierf daarentegen meer voorkeurstemmen dan iemand anders in de geschiedenis van de SGP ooit verworven heeft. En dat terwijl hij die voorkeursstemmen helemaal niet nodig had om gekozen te worden.

De afgelopen maanden is van verschillende kanten betoogd dat de opgestelde kandidatenlijst van de SGP niet representatief was voor de verhoudingen onder de (hervormde) SGP-kiezers. In ieder geval kunnen we nu vaststellen dat dit bezwaar door de uitslag van de verkiezingen niet ondersteund wordt.

Overigens zal het wijs zijn, nu de SGP-kiezers hun oordeel hebben gegeven, om over deze voorkeursacties niet verder door te drammen. Veel belangrijker is het om de gelederen te sluiten en met elkaar te werken aan het gestalte geven aan een staatkundig gereformeerde politiek in een geseculariseerde maatschappij. Mocht het zijn onder de zegen des Heeren, want aan Zijn zegen is het al gelegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.