+ Meer informatie

Kerk Slovenië veroordeelt optreden leger

1 minuut leestijd

LJUBLJANA (Kathpress) - De Rooms-Katholieke Kerk in Slovenië heeft het optreden van het Joegoslavische leger in Kroatië en Slovenië gisteren scherp veroordeeld. Als de regering in Belgrado hiermee doorgaat, „provoceert zij het ergste".

Belgrado maakt de dialoog en de onderliandelingen over een nieuwe vorm van samenwerking op deze manier „definitief onmogelijlc", schrijft een commissie van de Sloveense bisschoppen in een verklaring. Zij roept buitenlandse regeringen op om niets te ondernemen dat als steun voor het gewelddadige optreden opgevat kan worden.

Aartsbisschop A. Sustar, voorzitter van de Sloveense bisschoppenconferentie, noemt het ingrijpen van het leger in Ljubljana „ongerechtvaardigd", omdat het Sloveense parlement dinsdagavond bij de onafhankelijkheidsverklarihg tegelijk de wil heeft uitgespoken om verder te onderhandelen.

De Rooms-Katholieke Kerk in Slovenië is voor onafhankelijkheid, maar wijst geweld, chauvinisme en nationalisme van de hand, aldus Sustar. De aartsbisschop van Ljubljana nam woensdagavond samen met vele duizenden Slovenen deel aan het onafhankelijkheidsfeest in de hoofdstad en zegende bij die gelegenheid het symbool van de nieuwe republiek, een pas geplante lindeboom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.