+ Meer informatie

Suggesties voor een landelijke tuin

3 minuten leestijd

Pergola's en muren die overdekt zijn met rozen en clematis, hortensia's vanmeer dan een meter doorsnee, een veld vol campanula's en vingerhoedskruid onder een appelboom... wie droomt daar niet van? Het kan realiteit -worden door geduld te oefenen en planten hun gang te laten gaan. Want dat gebeurt inde geliefde Engelse tuin.

Hoewel het woord platteland al eeuwen tot onze woordenschat behoort, klinkt het tegenwoordig beter om 'country' te zeggen. Dat betekent exact hetzelfde. 'Country tuinideeën', de titel van een boek, heeft dan ook als ondertitel: creatieve suggesties voor een landelijke tuin. Het is, zoals vrijwel alle tuinboeken, uit het Engels vertaald en is het derde deel in een serie. Eerder verschenen 'Landelijk koken' en 'Sfeervolle woondecoraties'.

Het boek behandelt vele soorten vaste planten, waaronder natuurlijk rozen. Verder ridderspoor, ooievaarsbek (Geranium), clematis, violen, irissen, bolgewassen, papavers en klaprozen, klokjesbloemen, lelies, enz. Daarnaast zijn er hoofdstukken over groepen planten, zoals klimmers, schaduwplanten, rotsplanten, wilde bloemen, hoge soorten ('verticale accenten') en dergelijke. Na een algemene beschrijving van wat je met zulke planten kunt doen, volgt een opsomming van de diverse types, hun kleur en hoogte en meer van dat soort informatie.

De fraaie foto's maken duidelijk wat nu het specifieke van een 'countrytuin' is: geen perken vol strak geplante eenjarigen, maar volop vaste planten die mogen groeien zoveel ze willen, naast en door elkaar heen. Snoeien en scheuren kan altijd nog als het te gek wordt. Overigens zijn de eenjarigen niet uit beeld; die mogen in royale aantallen de verschillende potten, bakken en hangmanden vullen.

Hoogteverschillen in een tuin zijn belangrijk. Die kun je vormen met pergola's en trellis (latwerk), maar ook door hoger groeiende planten in de border te plaatsen. Vingerhoedskruid, ridderspoor, klokjesbloemen en stokrozen zijn hiervoor geschikt. Ook fruit (bomen en struiken), groenten en kruiden horen in de landelijke tuin en kunnen tevens als decoratief element dienst doen; erg handig als je niet veel ruimte hebt. Een plant vol frisse tomaten of vrolijk gekleurde paprikais past net zo goed in een siertuin! En wat dacht u van het sierlijke wortel of venkelloof ?
Het leuke van 'country' tuinieren is dat het echt niet duur hoeft te zijn. Dat bewijst ook het hoofdstuk over vermeerderen: zaaien, stekken, scheuren en afleggen komen aan de orde. Als je planten zichzelf laat zaaien, is het elk jaar een verrassing waar mi de klokjes en het vingerhoedskruid zullen opkomen, en op welke plaatsen zich weer nieuwe vrouwenmanteltjes hebben gevestigd (overigens, die laatste plant miste ik in dit boek!). Ook van anderen kunt u zaad vragen. Het enige wat u verder nodig hebt is geduld. Deze paperback geeft in kort bestek heel wat leuke ideeën. Vooral door de foto's...

N.a.v. 'Country tuinideeën, creatieve suggesties voor een landelijke tuin'; uitg. Terra, Warnsveld; ingenaaid, 112 biz.; f 29,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.