+ Meer informatie

"We zijn een vrolijke gemeente"

3 minuten leestijd

LOPPERSUM - De prachtige, monumentale Petrus en Pauluskerk van Loppersum is niet elke zondag meer vol kerkgangers. "Maar we maken wel een opleving mee."

De hervormde gemeente van Loppersum is niet meer zelfstandig maar maakt deel uit van de hervormde gemeente Maarland, even ten westen van Delfzijl. Deze gemeente is in 2004 ontstaan en omvat de hervormden uit de dorpen Eenum, Godlinze, Leermens, Loppersum, Oosterwijtwerd, Westeremden, 't Zandt, Zeerijp en Zijldijk.

Voor de kerkdiensten maakt de gemeente gebruik van vier eigen kerken: de Sint-Donatuskerk in Leermens, de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, de Mariakerk in 't Zandt en de Jacobuskerk in Zeerijp. Ook vier kerken die al eerder zijn overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken worden gebruikt: de kerk van Eenum, de Sint-Pancratiuskerk te Godlinze, de Mariakerk in Oosterwijtwerd en de Andreaskerk te Westeremden, stuk voor stuk monumentale gebouwen.

De gemeente Maarland wordt gediend door een fulltime predikant en door een parttimer. Elke zondag is er in twee kerken dienst, wat betekent dat de gemeente¡leden niet altijd in hun eigen dorp kunnen kerken. Op iedere vijfde zondag van de maand en op kerkelijke hoogtijdagen is er één regiodienst, waarbij de hele gemeente in één kerk samenkomt.

Vernieuwing

"Het gaat om een afstand van maximaal 7 kilometer die gemeenteleden op zondag moeten afleggen om een dienst te bezoeken", zegt Gerda Baas-Potze, ouderling-scriba van de gemeente. "We hebben in totaal 1150 leden. De diensten zijn redelijk goed bezet, variërend van dertig tot ruim honderd kerkgangers per dienst. Gelukkig is er een behoorlijk aantal jonge gezinnen."

"Maar we zitten niet altijd te springen om volle kerken", zegt diaken Els Pilon-Aslander. "We willen onze eigen identiteit behouden. We zijn een vrolijke gemeente met open avondmaal, waaraan ook de kinderen deelnemen. De gemeente staat open voor liturgische vernieuwingen, zoals andere vormen van vieringen, participatie van gemeenteleden en het gebruik van symbolen in de vorm van beeld en muziek. Een ochtendgebedcommissie bereidt eens in de vijf Ó zes weken een dienst voor, waarin twee commissieleden voorgaan."

Baas-Potze herinnert zich dat ze in de jaren negentig vanuit Delfzijl naar 't Zandt verhuisde. "Er waren toen minder dan twintig mensen in de dienst, allemaal ouderen. Ik schrok en dacht: dat wordt nooit wat, maar toch ben ik stug doorgegaan. En zie: de laatste tien jaar heeft zich een opleving voorgedaan. Er zijn nu heel wat gezinnen met kinderen."

Asielzoekers

Die opleving heeft echter niet alleen te maken met de komst van jonge gezinnen, zegt voormalig ouderling-kerkvoogd Menno Wieringa, die een rondleiding geeft door de romaans-gotische kerk van Loppersum. "We hebben een open houding naar de samenleving toe. De gemeente was bereid te helpen met het opvangen van asielzoekers, al zijn die uiteindelijk niet gekomen. Daarnaast hebben de predikanten regelmatig overleg met de burgerlijke overheid en krijgen basisschoolleerlingen godsdienstonderwijs."

"Er is een goede verstandhouding met niet-kerkelijke mensen", zegt Gerda Baas-Potze. "We doen zo nodig dingen samen, zoals het geld inzamelen voor de restauratie van de klokken van de kerk. Daarbij was het hele dorp betrokken. De kerk heeft geen verborgen agenda. We zijn er niet opuit om mensen te bekeren. We vinden dat niet iedereen net zo hoeft te denken als wij. Die houding waarderen mensen buiten de kerk."

Pilon-Aslander: "Het werk gaat door. Ik voel een sterke band met het voorgeslacht. Door de eeuwen heen zijn hier mensen geweest die naar de kerk gingen. Dat stopt zomaar niet."

Dit is het zevende deel in een serie over kleine gemeenten in de drie noordelijke provincies. Volgende week: Scharmer-Harkstede in Groningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.