+ Meer informatie

EEG-ministers op 3 september in Brussel bijeen

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Europese ministers van landbouw komen op 3 september te Brussel bijeen om de situatie op de Europese landbouwmarkt te bespreken. Hiermee wordt een bericht uit Parijs bevestigd, waarin wordt gezegd dat de Franse minister van landbouw zijn collega's eerder dan oorspronkelijk voorzien heeft bijeengeroepen. De Franse minister Bonnet heeft gezegd dat in deze bijeenkomst de raadszitting zal worden voorbereid die op 23 september zal worden gehouden.

Nederland, dat stappen had ondernomen om de raad nog deze maand te doen bijeenkomen, krijgt wat de datum betreft niet geheel zijn zin, wel echter wat de agenda betreft. Deze zal drie punten omvatten: 1. de prijsontwikkeling, 2. de kostenontwikkeling bij dit punt zullen o.m. de gevolgen van gestegen energieprijzen en van de inflatie worden behandeld, 3. harmonisering van nationale steunmaatregelen.

De andere EEG-landen hebben het voorstel inzake de datum van minister Bonnet aanvaard. Een bijeenkomst reeds in augustus, zoals Nederland had gewild, zou volgens de meeste landen in deze vakantieperiode tot een slecht voorbereid debat hebben geleid. In de week vóór de vergadering, omstreeks 29 augustus, zal de Europese commissie, die anders eerst op 9 of 10 september had zullen vergaderen, vervroegd bijeenkomen. In die bijeenkomst van 29 augustus hoopt de commissie een standpunt te bepalen.

In de vakantieperiode heeft een werkgroep in opdracht van landbouwcommissaris Lardinois gewerkt aan een document over mogelijke maatregelen. Dit werkdocument is volgens een woordvoerder van de commissie in Brussel bijna klaar, maar het zal toch moeilijk zijn de raad reeds op 3 september concrete en ook juridisch afgeronde voorstellen voor te leggen. Dit gezien de korte duur van voorbereiding en ook omdat er voordat de raad kan beslissen, eerst een advies van het Europees parlement moet zijn.

Wel echter hoopt de commissie op 3 september haar gedachten over oplossingen in brede lijnen aan de raad te kunnen voorstellen, waarna tussen 3 en 23 september concrete voorstellen kunnen volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.