+ Meer informatie

,JIondebezitter moet betalen voor vervulling"

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - B en W van Amsterdam willen de overlast door hondepoep in de hoofdstad beperken. Dat blijkt uit voorstellen aan de gemeenteraad. Kern van die voorstellen is dat de vervuiler, de hondebezitter, betaalt.

De politieverordening krijgt een bepaling die eigenaren van honden verplicht buiten een hulpmiddel bij zich te hebben, waarmee de grote boodschap van hun viervoeter direct kan worden verwijderd. Aan welke hulpmiddelen wordt gedacht wordt in het midden gelaten.

De voorstellen behelzen ook de herinvoering van de hondepenning, uitbreiding van de controle en 'wildroosters', die het honden onmogelijk maken parken en ander groen te betreden.

Het Amsterdamse hondenbestand heeft volgens de gemeente een 'poepproduktie' van 10.000 kilo per dag. Jaarlijks wordt er zo'n vijf miljoen keer in getrapt, zo hebben B en W becijferd. De voorstellen van het college zijn een uitwerking van een nota hierover van het toenmalige D66raadslid Ten Have. Deze is thans coördinerend wethouder milieuzaken.

Het voordeel van de hondepenning is volgens de wethouder en zijn collega's dat aan de hand hiervan hondenbelasting kan worden geïnd. Ook kunnen eenvoudiger eigenaren van loslopende honden worden opgespoord.

B en W willen een deel van de reinigingspolitie samenvoegen met de huidige controle-ambtenaren hondenbelasting. Die zouden samen moeten toezien op de naleving van de nu voorgestelde maatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.