+ Meer informatie

Landbouw ontevreden met prijsafspraken

Bietenteelt krijgt nekslag"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In de Nederlandse akkerbouw heerst on-

besluiten, die de EG-ministerraad begin vorige maand heeft genomen. Dit bleek woensdag in de bestuursvergadering van het Landbouwschap.

Bestuurslid J. Tfi. Keur (Koninklijk Nederlands landbouw comité) zei dat teleurstelling in deze sector de afgelopen wekfen plaats is gaan maken voor een „zekere woede". Voor de granen is opgelegd, terwijr het suikerbeleid de gemeenschap gedurende de laatste jaren bijna geen geld heeft gekost. Bij maximale toepassing van de „zelffinancieringsheffingen" kpn de bietprijs voor de telers wel eens tien gulden per ton onderuitgaan.

Zorgen

Keur had ook zorgen over de groeiende invoer van graanvervangende produkten als veevoedergrondstoffen. Een EG die zelf voldoende graan produceert zal naar zijn mening minder afhankelijk moeten worden van die importen. Wel vond hij dat met de belangen van zowel akkerbouw als veehouderij rekening moet worden gehouden.

J. van Noord van de Christelijke boeren- en tuindersbond (CBTB) wilde binnen het landbouwschapsbestuur een overleg over die graanvervangers. Daarin zou hij de veehouderij belangen . „anders willen verwoorden dan de heer Keur terloops heeft gedaan".

In het bestuur werd ook gepleit voor een goede regering om magere-melkpoeder goedkoop ter beschikking te stellen van de kalvermelkindustrie. Voor de rentabiliteit van kalvermesterij en melkveehouderij is dat van belang, aldus drs. J. Schouten vaii de Koninklijke Nederlandse boeren- en tuindersbond (KNBTB).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.