+ Meer informatie

Sterke winstval bij Delft Instruments

„Tweede kwartaal wordt beter"

2 minuten leestijd

DELFT — De winst van Delft Instruments is in het eerste halfjaar sterk teruggevallen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ƒ 3,9 miljoen en lag daarmee aanmerkelijk onder de ƒ 10 miljoen van de eerste helft van vorig jaar. Het resultaat na belastingen daalde van ƒ 4,6 miljoen naar ƒ 0,4 miljoen, of per aandeel van ƒ 1,06 naar 9 cent. De omzet daalde van ƒ 191 miljoen tot ƒ 179 miljoen. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Vooral door de recente ontwikkelingen in de internationale defensiemarkt is de prioriteitstelling van een aantal programma's herzien, waardoor de kosten ten laste van het resultaat 1990 aanzienlijk hoger zullen uitvallen dan voorzien. De orderportefeuille voor het tweede halfjaar is goed gevuld. Of de hiermee samenhangende omzet geheel kan worden behaald, is afhankelijk van het tijdig kunnen uitleveren van een aantal projecten. Dit is op dit moment nog niet met zekerheid vast te stellen.

Voor het tweede halfjaar wordt een resultaat voorzien dat aanmerkelijk beter zal zijn dan dat in de eerste zes maanden. Toch wordt verwacht dat het resultaat over de tweede helft van 1989 niet kan worden geëvenaard. Dit betekent dat het nettoresultaat over geheel 1990 zal achterblijven bij dat over 1989 (ƒ 19,7 miljoen). De afleveringen in de medische en industriële sector verliepen iets beter dan gepland en de orderbinnenkomst was voorspoedig. De omvangrijke vermindering van de defensiebudgetten heeft evenwel tegen de verwachting in ook bij Delft Instruments gezorgd voor stagnatie in de orderontvangsten in de defensiesector.

Seizoensinvloeden

De voorzitter van de raad van bestuur van Delft Instruments, R. Kingma, zegt desgevraagd dat de tegenvallende jongste halfjaarcijfers een gevolg zijn van seizoensinvloeden. „Het is traditioneel zo, dat ons tweede halfjaar beter is. Wat onze defensietak betreft, zijn de eerste zes maanden tegengevallen. We hadden niet gedacht dat ons produktenaanbod zou lijden onder steeds krappere defensiebudgetten. Onze opdrachtgevers zijn uiterst voorzichtig geworden en stellen hun orders steeds uit. Dat heeft ons ook voorzichtig gemaakt".

Hij voorspelt dat de defensiesector van het bedrijf op een lager pitje zal gaan draaien. „Maar op langertf termijn, want zo moet je hier denken, zal het belang van dit bedrijfsonderdeel groot blijven", aldus Kingma. Op de vraag of de recente gebeurtenissen in de Golf meer orders zullen opleveren, kon hij geen antwoord geven. De fusie in maart van dit jaar tussen Oldelft en Enraf Nonius is volgens de voorzitter niet van invloed geweest op de tegenvallende cijfers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.