+ Meer informatie

Minne Veldman

2 minuten leestijd

Je bent jong en je wilt wat. Dat moet de toen twintigjarige Minne Veldman twee jaar geleden hebben gedacht toen hij zijn eerste, inmiddels uitverkochte cd maakte. Intussen is hij twee jaar ouder, slaagde hij vorig jaar voor het eindexamen orgel (eerste fase) aan het conservatorium in Zwolle en nu vond hij het kennelijk tijd voor een tweede cd. Daarvoor toog hij begin dit jaar naar Harlingen. Het vermaarde Hinsz-orgel in de Grote Kerk aldaar biedt voldoende mogelijkheden voor een breed programma. Veldman benut die mogelijkheden ten volle. Zijn menu wordt omsloten door koraalwerk. Het voorgerecht is van eigen hand: een uitbundig, in de Asma-school gedrenkt Intrada Psalm 113 en een fraai naar Bach knipogend Trio en koraal "De Heer is mijn Herder". Het toetje bestaat uit een aardige eigengemaakte koraalbewerking over Psalm 52 vers 5 en Jan Zwarts deftig klinkende Fantasie en Fuga over Psalm 72 vers 11.

Daartussenin wordt literatuur geserveerd van Böhm (Preludium en Fuga in C), Bach (Triosonate IV), Smart (Festive March), Wesley (Air en Gavotte), Mathias (Recessional), Salomé (Cantilène), Renaud (Marche de la Cathédrale de Cologne), Bastiaans (gefigureerd koraal "Jesu, meine Freude") en Bonefaas (Toccata in g, uit Symf. II). Minne Veldman kan aardig uit de voeten met deze gerechten. Böhms Preludium krijgt wat veel legatospel en Bach zet hij netjes neer. Echt thuis voelt hij zich in het genre waarin hij lekker kan uitpakken. March en Toccata gaan hem vlot af, al is de Festive March van Smart van een derderangs soort.

Ook Bonefaas zet hij formidabel neer. Jammer dat in het sobere tekstboekje niets over de gespeelde werken te vinden is. Zo blijft men onwetend wie de in 1934 geboren W. Mathias is. Ik heb hem achterhaald: een van de huidige "Masters of Music" van de Engelse kathedralen, die zich bedient van een zeer eigentijds klankjargon. Prachtig stuk overigens, dat Recessional.

Minne Veldman is een buitengewoon ijverige muzikale jongeman, getuige de enorme lijst van verrichtingen die op zijn website te vinden is. Mij trof de tekst van Psalm 52 vers 5, waarover Minne Veldmans koraalbewerking gaat. Daar gaat het over iemand die ons door zijn macht wil verbazen en die zijn sterkte kreeg door geweld. Een beetje jammer dat er zoveel bijgeluiden in de opname zitten.

N.a.v. "Minne Veldman bespeelt het A. A. Hinsz-orgel in de Grote Kerk te Harlingen"; JQZ 98015-2; 18,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.