+ Meer informatie

Onder ons

4 minuten leestijd

Beste mensen.
Nadat Ria Louis gestopt is met haar bijdragen, kregen diverse reacties schriftelijk en mondeling- van mensen die dat jammer vonden, omdat ze haar rubriek zo waardeerden. Dat hebben we natuurlijk aan haar doorgegeven. In de jaren dat Ria schreef, hebben we niet vaak zo concreet die positieve geluiden gehoord. Ook geen negatieve trouwens. Maar columnisten vinden het leuk om te horen dat hun geschrijf herkenning oproept, gewaardeerd wordt. Schrijf gerust eens naar Onder Ons als u iets herkent in de rubriek van Ella, Jolanda, Nico van der Voet, als u Heidi wilt bedanken voor de informatie over het Afrikaanse leven, enz.! Ook uw eigen belevenissen -soortgelijk of juist tegengesteldmagu op papier zetten. Groetjes!

Zondagsrust van een moeder
Naar aanleiding van het gedicht in nr. 17, van een moeder die zondags nog heel wat moet doen, kwamen al enkele brieven binnen, waaruit we wat overnemen. Hoe groter het gezin, hoe meer er gedaan moet worden. Maar ook: Hoe meer mensen kunnen helpen. Meer reacties zijn welkom!

„ Ons gezin bestaat uit vader en moeder en zeven kinderen van 20 - 7jaar. Zo 'n 3'/2 jaar geleden zijn we met een rooster gestart, de jongste viel daar nog buiten, maar sinds hij 7 is draait hij ook mee. Sinds die tijd zijn er op elke zondag 3 personen vrij. De andere 6 doen het werk. Ieder heeft 2x een beurt. Moeder zorgt 's morgens voor de ontbijttafel. Die beurt valt buiten het rooster, omdat je als ouders wel iets meer mag doen dan je kinderen! Daarna de vaat door 2personen, koffie zetten enz. Tafel dekken en soep warmen enz. 's Zondags eten we altijd soep die al gekookt is op zaterdag appelmoes/rabarber of peertjes en vla of yoghurt met iets erop en dat is allemaal klaar. Een kind kan dus voor 't eten zorgen. Hoogstens steken wij het gas aan! Napraten over de preek doen we altijd onder de koffie, dan is iedereen erbij. Natuurlijk steekje als moeder weleen helpende hand uit als je merkt dat een van de kleinsten moeite met z 'n taak heeft of je snijdt bijv. de cake even of helpt met het koffie schenken als er gasten zijn. En als je dochter een zondag bij een vriendin is, neem je haar beurt er gewoon bij. 't Gaat er ook niet alleen om dat moeder wat minder belast wordt, ook voor de kinderen is het goed om een taak te hebben. En wat genieten ze van hun vrije zondag! (Vader nog het meest...) " In ons geval hebben we briefes gemaakt waarop staat wie er vrij is en wat men moet doen. Dat werkt beter dan mensen aanwijzen, want dan komt er altijd commentaar, 't Werkt bij ons uitstekend. Een ffinkgezin heeft soms wel voordelen!
G.C. van den Dool-Donker, Noordeloos

„De zondag is een feest, zo vullen wij hem in ! Het ontbijt metz'n allen, dat gebeurt niet meer zoveel; de een nog slaperig de andere met forse keel. De kerkgang: We voelen ons gelukkig en blij, als we Gods woord horen, en dankbaar zingen wij. Kofie drinken, praten over wat we hebben gehoord Een wonder dat het mag door Gods ijver aangespoord Eten koken wordt zaterdags gedaan, zo is er zondags ook voor moeder wat aan. De middag: Wat er gedaan wordt moet men zelf weten. Voor de tweede maal naar de kerk. Gods Geest doet zijn werk. 'k Mag het aan de avond van de zondag zeggen: Uw zegen Heere, 'k heb het aan alles mogen merken. Er was ook rust voor mij, en op maandag mag ik met Gods hulp weer werken!"
Een moeder

Groeten uit Canada
Jammer dat Ria Louis stopt met Groeten uit Canada. Hopelijk vinden jullie wat anders. Ik vond het altijd erg leuk om te lezen. Trouwens, het herdersleven vind ik ook een pluspunt. Niet alles is interessant, want de korte verhalen slaan soms nergens op. M'n Terdeges stuur ik na het lezen naar mensen in Canada, die ze ook weer laten circuleren. Ik hoop nog lang abonnee te blijven.
Emmy Moolhuyzen, Weesp

Nijntje-trui
Nog een mooie Nijntje-trui, ditmaal voor Leonie de Vos (2). Ze herkende het figuurtje meteen. Oma De Vos uit Hardinxveld-Giessendam breide de mouwboordjes in verschillende kleuren. Een vrolijk idee. Mevrouw De Vos meldt verder dat haar Terdeges naar haar zoon en schoondochter gaan, en daarna per jaargang verkocht worden op een grote rommelmarkt. Voor deze "rommel" zijn natuurlijk altijd kopers te vinden!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.