+ Meer informatie

De glazen uitbouw komt er weer in

Erkers en serres heb je in vele soorten; „Soms zijn het echt draken”

5 minuten leestijd

Serres en erkers zijn weer in opkomst. Vroeger dronken de mensen er thee, daarna gingen de tuindeuren dicht en werden ze soms met dekens dichtgestopt tegen de tocht. Nu wonen weer.

De belangstelling voor serres is volgens directeur J. Keupers van Serbo Nijverdal van alle leeftijden. De mensen boven de 55 springen er echter uit: „Ze hebben soms redelijke grote huizen, de kinderen zijn eruit, men overwoog even te verhuizen, maar besloot toch maar te blijven vanwege de binding met het huis en de buurt. Dan moet het huis wat comfortabeler worden. Er wordt dus een serre aangebouwd om af en toe in te gaan zitten. In de praktijk blijkt dan dat mensen er soms in gaan wonen. Men dacht 10 procent van de tijd in de serre door te brengen en de rest in huis, maar het is dan andersom.

Ik dacht ook hoofdzakelijk voor notarissen, industriëlen en dat soort mensen te gaan werken, maar allerlei mensen blijken een serre te willen. Voordeel ervan is dat men licht in de kamer brengt, terwijl bij traditionele uitbouw van een kamer het huis vaak veel te donker wordt. Dikwijls horen we de klacht dat sinds de verlenging van een huiskamer er constant de lamp aanmoet”.

Minder bang

In de negentiende eeuw werden veel huizen voorzien van een glazen uitbouw. Vooral de Engelsen bouwden grote aantallen ijzeren en houten serres, als overwinteringsruimte voor planten en exotische gewassen. Later werden herenhuizen voorzien van serres waarin men thee dronk. Die gingen vervolgens weer dicht. En nog weer later kwamen de woonserres op. Ze doen dienst om er gezellig te zitten, als verlenging van de woonkamer of als speelkamer voor de kinderen.

Keupers bezocht Engeland eind 1993 en schakelt sindsdien een beetje over op de Victoriaanse stijl. Serres waren een jaar of vijf geleden nog allemaal recht en strak, maar worden nu wat meer opgesierd, waaiervormig, met tierelantijntjes links en rechts. „De Nederlander wordt minder bang om wat te laten zien. Dat is net als met auto’s, die eerder grauw en grijs waren. Men heeft nu de moed om te laten zien dat men geld heeft of om wat vrolijker vormen te tonen”.

Serres heb je in soorten. Met veel glas, (vaak witte) spanten van gemoffeld aluminium, en soms een elektrisch schuifdak. „We bouwen ook wel draken van serres, draken, zo lelijk. Maar men wil het. En als andere klanten foto’s van die serres in onze voorbeeldmap zien, willen ze soms ook zo’n ding”.

Ook welstandscommissies hebben een heel verschillende smaak. Past een moderne serre aan een fraai oud pand? Daarover wordt niet hetzelfde gedacht. „Het aantal keren dat een plan afgekeurd wordt, neemt iets toe. We hebben het nog niet meegemaakt dat een tekening plomp werd afgewezen. Als het nodig is, gaan we praten met een welstandscommissie en dan wordt een plan weleens aangepast. Vooral bij monumenten moet een lange weg gegaan worden. In het algemeen hebben we echter goede ervaringen met welstandscommissies”.

Hitte

Serres lijken soms te misstaan bij een karakteristiek oud pand. „We proberen de serre aan te passen aan de bouwstijl en aan de gebruikswens. Bij oudere gebouwen krijgt de serre vaak gedeeltelijk een plat dak”.

Serres zijn heet. Zegt men. Twee derde van de serres wordt aan de zuidkant van een huis gebouwd. „Met een goede ventilatie is het er altijd leefbaar. Zonder goede ventilatie kan het er 50 graden worden. Als we een luchtverversingssysteem inbouwen (dat is dus wat anders dan airconditioning), maakt dat een serre zo’n 5000 è 6000 gulden duurder”.

Een serre richting andere windstreken kan ook. „Bij een serre op het noordoosten heb je een mooie lichtinval, wat gemakkelijk is bij lezen, schilderen of handwerken”.

Serres heb je in soorten, serrebouwers ook. „Vaak neemt men allerlei onderdelen mee en gaat men ter plekke een serre in elkaar flansen. Met als gevolg klachten over tocht en vocht. Andere problemen die zich veel voordoen, zijn een verkeerde materiaalkeus, vooral van de dakplaat, en onvoldoende of onjuiste ventilatie”.

Keupers startte zeven jaar geleden met zijn bedrijf in „exclusieve serres”, beloofde zijn vrouw niet meer dan vijf man in dienst te nemen, maar heeft zich daar inmiddels al niet meer aan kunnen houden. „Er is een groeiende markt. Vanuit België is de serre hierheen gekomen. Daar is men makkelijker, flodderiger, lichter. De Nederlander doet het degelijker”.

Serbo heeft aan de rand van het Nijverdalse bedrijventerrein twaalf serres gebouwd en ingericht. De verschillende dakvormen, schuifdeuren en ventilatiesystemen staan er uitgestald. Keupers en zijn medewerkers vragen klanten voordat ze een advies geven eerst naar het toekomstige gebruik van de serre en naar de stand van het huis ten opzichte van de zon.

Als klanten in principe met een prijs akkoord gaan, komen Serbo-mensen bij hun huis kijken. „Voor 10.000 gulden heb je een eenvoudig erkertje, voor 20 è SO.OiOO een redelijke serre, voor 50 è 70.000 een luxere. Bij grotere serres voor bijvoorbeeld horeca-bedrijven groeit de prijs navenant. Zo’n grote aanbouw wordt voorzien van stalen spanten”.

Op flop

Na het bezoek wordt het advies afgerond. Het bedrijf maakt een ontwerp voor een serre en verzorgt de aanvraag van de bouwvergunning. Aan de hand van Serbo’s bouwtekeningen zorgen aannemers voor de aanleg van de fundering en de geïsoleerde vloer en voor de doorbraak van de bestaande gevel.

Keupers bouwt de serre in zijn produktiehal, die 1200 vierkante meter beslaat. Er ligt een houten vloer die op de millimeter nauwkeurig uitgebalanceerd is, en waarop de serres precies in elkaar gepast worden. Zeventig procent van de produktievoorbereiding heeft op de computer plaats. De floppy gaat in de zaagmachine en de informatie erop zorgt ervoor dat onderdelen precies van pas worden.

Eigen mensen monteren de serres vervolgens in Nederland of Duitsland aan het huis van de klant. Met tien jaar garantie. „Het grote probleem is dat veel bedrijven een serre maken en de mensen zelf maar laten aanmodderen met de montage ervan”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.