+ Meer informatie

Westberlijners gaan zondag nieuw stadsbestuur kiezen

Bonn bang voor moeilijkheden bij overwinning van CDU

3 minuten leestijd

De crisis ontstond eind vorig jaar door een gigantisch bouwschandaal, waarbij een aantal leden van de regering (senaat), maar ook politici van de oppositie betrokken waren. Het schandaal leidde in januari 1981 tot het aftreden van de gehele senaat, die sinds 1975 werd gevormd door de sociaal-democratische partij (SPD) en de vrije democratische partij (FDP).

Tien mei lijkt van doorslaggevende betekenis te worden voor de gehele Westduitse politiek. Natuurlijk gaat van de verkiezingen voor de parlementen van de deelstaten altijd een bepaalde invloed uit, maar die in West-Berlijn hebben een bijzondere betekenis.

In februari, toen de sociaal-liberale regeringscoalitie in West-Berlijn schipbreuk leed, heeft de regering in Bonn, 'die uit dezelfde partijen is samengesteld, alles in het werk gesteld om de breuk te lijmen. Het lukte, maar men hoopt wel dat er geen nieuwe moeilijkheden in West-Berlijn zullen ontstaan en zeker niet dat de SOP en FDP zullen verliezen. Als dat laatste gebeurt is de kans op moeilijkheden in Bonn groot, aangezien daar de samenwerking eii sfeer onder de coalitiepartners al lange tijd te wensen over laat.

Alternatieven

Volgens recente opiniepeilingen stevent de CDU aan op een overwinning in West-Berlijn. Een overwinning die tevens het verkrijgen van de meerderheid inhoudt. De overwinning wordt mede veroorzaakt door het opereren van alternatieve SDP en FDP, die enige be-^ slissende procenten van de „echte" FDP en SDP weg zullen halen. De jeugdige aanhangers van de alternatieven komen vooral uit het wereldje van milieuactivisten en krakers, die niets meer te maken willen hebben met de officiële SDP.

Dit bleek onlangs nog op een speciaal door de SDP georganiseerd congres voor jongeren. Dit congres werd een grote mislukking. In 1968 na de studentenrellen gelukte het de SDP om de jongeren achter zich te krijgen, nu gaat dat niet meer. De jongeren sluiten zich nu van de maatschappij af. ^

De SDP is öp de ommekeer in de houding -van de jongeren slecht voorbereid. Het ontbreekt haar niet alleen aan een goede kijk op de toekomst, maar vooral aan leiding. Fractievoorzitter Wehner houdt vakantie in zijn Zweedse buiten en partijvoorzitter Willy Brandt bevindt zich in Joegoslavië. Schmidt moet dus in zijn eentje proberen het hoofd boven water te houden.

Hoe moeilijk de situatie is waarin Schmidt verkeert bleek duidelijk tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabiê. Daar moest hij de Saoedi's duidelijk maken dat hij wel de gevraagde wapens zou willen leveren, maar dat zijn eigen partij hem dat niet toestond. Deze situatie kan onvoorspelbare consequenties ten gevolge hebben als op 10 mei de CDU in West-Berlijn zou zegevieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.