+ Meer informatie

Slagschip opgeknapt(2)

2 minuten leestijd

I PHILADELPHU — Hoewel il er ook veel jong personeel nodig II zal zijn vinden de functionarisII sen het heel nuttig dat mensen ip die de 40 gepasseerd zijn zich M. weer melden. Hun ervaring zal j^ kostbaar zijn. Wat de gevechtskracht van de schepen betreft zei kapitein Thoma^ Vojtek, die belast is met de stilgelegde vloot: ,,Ze gaan dit schip niet li weer in dienst nemen zoals dat

leger van 50.000 man had nog wel een Russische bewapening. Er waren 150 vliegtuigen, en 100 pantserwagens van Russische'makelij. Nimeiry werd door de samenzweerders zelfs gevangen genomen maar hij wist te ontsnappen en stuurde al de Russische instructeurs het land uit. Enkele Soedanese medeplichtigen vluchten over de grens en wilden via Libië de wijk nemen naar Rusland. Maar Gaddafi, die toen nog geen handlanger van Moskou was, onderschepte het vliegtuig, nam de schuldigen gevangen en leverde ze uit aan Soedan. Nimeiry liet ze allemaal ter dood brengen.

Het is Rusland

Heel belangrijk voor ons, het meest actuele, is toch wel wat Nimeiry zei over de val van de Tsjadische hoofdstad N'Djamena: „De laatste interventie in Tsjaad kwam niet van Gaddafi zelf. Die heeft daar de middelen niet voor. Zijn officieren zijn ook niet bekwaam genoeg. Zelfs de hele opzet van de aanval deed niet aan Gaddafi denken. Dat het Rusland is dat daar optreedt door middel van Libië is heel duidelijk". in 1958 gebeurde". II Hoe de twee schepen zullen II worden uitgerust is nog niet delf finitief vastgesteld. Er bestaat |§ een plan de drie 40-cm-kanon3 s|| van het achterdek te verwijde:|| ren en daar cruiserakeften met Il een reikwijdte van 2.40Ó km op II te stellen die kernwapens kun^ nen vervoeren, en vliegdekken II aan te brengen voor in Enge|§ land gebouwde Harrier-straalIf jagers. •• P De slagschepen krijgen waarII schijnlijk ook raketten voor kortere afstand tegen schepen en vliegtuigen, en moderne communicatie- en elektronische systemen, waaronder radar.

Maar de marine en vooral het korps mariniers, wil de 40-cmkanons houden als steun voor amfibie-operaties in de golf of elders. De plannen tonen echter duidelijk aan dat het Pentagon de schepen ook een andere rol wil geven-, zoals l'anceerplaats voor de zeer nauwkeurige cruise-raketten.

De grote gevaartes, bijna 270 meter lang en 186 meter hoog van kiel tot masttop, zijn ook uiterst geschikt voor vlagvertoon. De schepen zijn zeer goed verzorgd nadat zij meer dan 20 jaar geleden uit de vaart waren genomen. Het inwendige is gedroogd en de romp elektrisch beschermd tegen corrosie, zodat er waarschijnlijk niet meer dan wat schoonheidsfoutjes moeten worden weggewerkt, aldus kapitein Vojtek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.