+ Meer informatie

Gratie voor Nederlandse kapitein in Italië

2 minuten leestijd

DEN HAAG Kapitein H. M. de Mos uit Schiedam, die sinds het begin van dit jaar in Italië gevangen zit, omdat hij in 1960 sigaretten zou hebben gesmokkeld, zal naar het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken aanneemt, over enkele dagen worden vrijgelaten.

President Leone van Italië heeft het gratieverzoek van de kapitein ingewilligd en het wachten is nu nog op de handtekening van de Italiaanse minister van justitie.

De heer De Mos was in 1960 met zijn ' schip in een Italiaanse haven. Daar werd een partij sigaretten aan boord gebracht voor gebruik door de bemanning. De kast werd verzegeld zo lang het' schip in de haven lag. Toen men buiten de territoriale wateren was gekomen, werd het zegel verbroken. Twee dagen daarna liep riet schip weer een Italiaanse haven . binnen. Op die dag trof de politie een partij sigaretten aan in een verlaten spoorwegwagon en de Nederlander werd ervan verdacht dat die sigaretten van zijn schip afkomstig waren. Er volgde een rechtzaak, doch de heer De Mos werd vrijgesproken. Wel kreeg hij een boete omdat de siga""rettenkast niet was verzegeld. Vier jaar later evenwel ging het openbaar miinsterie in hoger breoep en werd Dé Mos alsnog veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, later door een amnestiebepaling gewijzigd in twee jaar.

De kapitein, die bij verstek was veroordeeld,, zegt van deze veroordeling nooit bericht te hebben gekregn. Toen hij dan ook begin 1974 argeloos in Italië kwam, werd hij aangehouden. De Nederlandse vertegenwoordiging in Italië en een actiecomité in Nederland hebben zich daarna beijverd voor zijn vrijlating

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.