+ Meer informatie

Ter overweging

1 minuut leestijd

C. P. van Andel, Hervormden en gereformeerden onderweg. Uitgeverij Boekencentrum, Den Haag, 1973. 96 bladzijden. Prijs f 7,90.

Dit boekje geeft een overzicht van de verhouding tussen gereformeerden en hervormden. Het beschrijft een stuk geschiedenis van beide kerken uit de vorige en uit deze eeuw. De stand van zaken van het ogenblik wordt opgenomen en wegen voor verdergaande samenwerking, ja voor integratie worden gewezen. De bijlagen willen met name daartoe praktische hulp verlenen door een voorbeeld te geven van een consensus ten aanzien van het belijden en een model voor de integratie van twee plaatselijke kerken.

De schrijver is enthousiast over de groeiende toenadering en schrijft met liefde ten gunste van de verdere integratie. Hij doet dat nuchter en weet dat men in kerkelijke verhoudingen zijn tijd moet afwachten. Het is duidelijk dat de prijs voor de eenheid betaald zal moeten worden door de gereformeerde kerken. De gescheidenheid is een zaak van het verleden. De geschiedenis heeft haar achterhaald. Het kerkzijn naar hervormd model blijkt door de gereformeerden aanvaard te moeten worden, wil men werkelijk samen kunnen gaan. Als zodanig is dit een onthullend boekje. Het is eerlijk in het uitstippelen van de beleidslijnen en in het aanwijzen van de problemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.