+ Meer informatie

Wereldinflatie dit jaar iets afgenomen

Produktiviteit afgenomen met 2%

1 minuut leestijd

GENÈVE — De inflatiegolf heeft in 1976 over de hele wereld enigszins aan kracht ingeboet.

Niettemin is de wereldeconomie nog lang niet uit de moeilijkheden. Tot deze slotsom komt de organisatie van de Algemene overeenkomst voor tarieven en handel (General Agreement for Tariffs and Trade, GATT) in haar jaarverslag „De wereldhandel in 1975-'76".

De industrielanden hebben in 1975 de zwaarste economische recessie sedert de Tweede Wereldoorlog doorgemaakt. Deze recessie begint nu, met een zekere vertraging, in andere delen van de wereld merkbaar te worden, terwijl de opleving van de economische bedrijvigheid in de industrielanden, die in het tweede halfjaar van 1975 al te bespeuren was, zich in de eerste zes maanden van dit jaar nog aanzienlijk heeft uitgebreid.

Produktiviteit

De totale wereldproduktie (exclusief de dienstverlenende sector en de bouw) nam vorig jaar voor de eerste maal sedert dertig jaar af, en wel met twee procent. Dit kan „volledig" worden toegeschreven aan de achteruitgang van de produktie (met zes procent) in de industrielanden. Maar ook in de ontwikkelingslanden en de landen van Oost-Europa was de economische groei in 1975 geringer dan een jaar tevoren.

Het inflatiepeil was in alle industrielanden verschillend. In de Bondsrepubliek en in Zwitserland lag het rond zeven procent, in Italië, Finland, Ierland en Groot-Brittannië daarentegen ruim boven de zeventien procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.