+ Meer informatie

sraëlische aanval op Palestijns kamp

TERRORISTEN BESTRAFT

3 minuten leestijd

BEIROET/TEL AVIV — Vijf kanonneerboten van de Israëlische marine hebben dinsdag het Palestijnse vluchtelingenkamp Rashidieh en een nabijgelegen Libanese legerpost met raketten en kanonnen beschoten. Bij deze actie kwam in het Palestijnse kamp een persoon om het leven en vielen vijf gewonden, zo deelde het ministerie van defensie in Beiroet mee.

In een door het ministerie en het geven communiqué wordt gezegd dat de Israëlische vaartuigen door het Libanese leger en Palestijnse guerrillastrijders zijn beschoten, waarbij op een van de schepen een voltreffer werd geplaatst als gevolg waia.rvan het in brand vloog. Volgeins een ooggetuige zijn bij de beschieting 24 huizen in het kamp beschadigd of gedeeltelijk verwoest.

Rasihidfeh ligt bij de historische havenstad Soer, (Tyrus), 72 fcm ten zuiden van Beiroet. Het op een na grootste vluchtelingenikamp in Libanon werd tot voor kort door ongeveer 12.000 mensen bewoond, doch de meestem zijn naar andere plaatsen vertrokken na de grootscheepse Israëlisidie luchtaanval van. 20 juni, waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Ben Palestijnse woordvoerder zei dat bij de Israëlische aanval, die ongeveer een half uur duurde, alleen slachtoffers onder vrouwen, kinderen en bejaarden waren gevallen. Van Israëlisclie zijde is veiklaard dat de actie was gericht tegen een in het kamp gevestigde basis van Palestijnse terroristen van waaruit aanvallen op Israël werden ondernomen.

EGYPTE

De militaire voorbereidingen van Israël zijn slechts machtsvertoon, bestemd voor blnneiilandse comsumptie. President Sadat van Egypte heeft dit gezegd in een woensdag in het Libanese weekblad „Al Sayyed News" gepubliceerd Interview. Sadat zei dat iEgypte de afgelopen negen maanden in het geheel geen wapens uit de Sowjet-Unie heeft ontvangen. Wanneer Israël de algemene mobilisatie zou afkondigen zal Egypte onmiddellijk hetzelfde .doen.

Over de Verenigde Staten zei de president dat Nlxon voor Israël meer dan enig andere president heeft gedaan door Israels nederlaag in de oktoberoorlog te vertiinderen. Later, aldus Sadat, wijzigde Nixon zijn politiek. Hij deed dit niet ten gunste van de Acabieren, maar ten gunste van een eerzame vredesregeling. „Als ik zeg Nixon, dan bedoel ik het gehele Amerikaanse systeem. Als Nixons opvolger veranderingen brengt in wat deze heeft gedaan dan zullen we nieuwe berekeningen moeten maken", zo verklaarde het Egyptische staatshoofd.

RUSLAND

Hij zei dat de Egyptisch—^Russische betrekkingen raog steeds in een ,jnysterie" zijn gehuld en dat dit zo zal blijven tot de ministers van buitenlandse zaken van de twee landen bijeenkomen om de wederzijdse betrekkingen opnieuw te bespreken. Hoewel ik gedurende de afgelopen negen maanden geen wapens van de Sowjet-Unie heb gekregen doet elke wapenleverantie van de Russen aan Syrië of d Palestijnen met het gjnootste plezier, aldus Sadat, die hieraan toevoegde dat het er niet naar uitziet dat Moskou me plan is zijn militaire leveranties aan Egypte in de nabije toekomst te hervatten.

TOP

De Arabische topconferentie, tijdens welke moet worden besloten welk standpunt de Arabische landen tijdens de volgende ronde van de vredesconferentie in Geneve moeten innemen, zal in de laatste weeek van oktober in de Marokkaanse hoofdstad Rabat worden gehouden, zo is door welingelichte bronnen van de Arabische liga bekend gemaakt. De conferentie zou aanvankelijk 3 september beginnen. Uitstel betekent dat de conferentie in Gtenève niet eerder dan half november kan beginnen.

De meeste Arabische landen hebben reeds laten weten akkoord te gaan mt uiitstel van de conferentie. Het grote vraagstuk is of de Palestijnse bevrijdingsibeweging alle Palestijnen, dus ook degenen die op de bezette Jordaanoever wonen, vertegenwoordigt. De Jordaanse Koning Hoessein is van mening dat de bevrijdingsbeweging zijn Palestijnse onderdanen niet vertegenwoordigt.

Het Israëllsdhe leger heeft allerlei maatregelen genomen om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn. Zo zijn maar de Israëische pers dinsdag heeft bericht de salarissen van de technici van , het leger opgetrokken aan die in de burgermaatschappij. Tweeduizend van deze technici, die dit jaar de dienst hebben verlaten, zijn voor enige weken weer opgeroepen voor het herstel van de tanks en ander oorlogsmaterleel dat tijdens de oktober-oorlog is beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.