+ Meer informatie

Kinderbijslag gaat omhoog

Geld hard nodig voor hogere ziektekostenpremie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet heeft gisteren overeenstemming bereikt over het inkomensbeleid voor 1991. Hoewel premier Lubbers „de harde cijfers" wil bewaren voor Prinsjesdag, heeft hij laten doorschemeren dat de kinderbijslag niet onbelangrijk zal worden verhoogd.

Tegelijk heeft de minister-president toegegeven dat de doelstelling van het regeerakkoord ten aanzien van de kinderbijslag volgend jaar niet wordt gerealiseerd. De stijging van de kinderbijslag zal weliswaar boven de normale prijscompensatie uitgaan, maar de gezinnen hebben deze guldens echt nodig om de stijging van het nominale deel van de ziektekostenverzekering te kunnen betalen. De koopkracht voor gezinnen met kinderen zal daardoor, ondanks de extra kinderbijslag, niet stijgen.

Het kabinet beschikt niet over voldoende geld om de doelstelling uit het regeerakkoord volgend jaar te realiseren. De nu voorgestelde maatregel is echter voldoende om alleenverdieners met kinderen tegen een daling van de koopkracht te beschermen.

De maatregelen die het kabinet voorstelt, voorkomen dat de laagstbetaalde alleenstaanden en de 65-plussers met een klein pensioen volgend jaar worden geconfronteerd met een koopkrachtdaling. De afschaffing van de fiscale toeslag zal langzamer worden afgebouwd dan aanvankelijk de bedoeling was. Op dit moment is die toeslag reeds voor de helft ongedaan gemaakt. Het resterende deel wordt nu in twee delen gesplitst, zodat de klappen ook voor deze groep minder hard aankomen dan aanvankelijk was geraamd.

Zo het er nu naar uitziet, zal de laatste 25 procent van de toeslag voor alleenstaanden in 1992 worden afgeschaft. Toch houdt de premier hier een slag om de arm. Een en ander is afhankelijk van de ontwikkeling van de koopijracht voor deze groep in 1991.

De Raad van State heeft het kabinet gewaarschuwd voor een onzekerheid in de dekking van de wir-problematiek. Premier Lubbers en vice-premier Kok hebben de Raad van State toegezegd dat zij de waarschuwing ter harte zullen nemen en alles in het werk zullen stellen om de onzekerheid weg te nemen.

De fracties van CDA en PvdA hebben met tevredenheid kennis genomen van het compromis met betrekking tot de inkomenspolitiek. De PvdA-fractie is blij dat de koopkracht van de lage inkomens wordt beveiligd. Daardoor ontstaat volgens de fractie al een rechtvaardiger inkomensverdeling. De maatregelen hebben ook de steun van het CDA. De christen-democraten zijn blij dat een belastingverhoging uit kan blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.