+ Meer informatie

Grotere suïcidekans bij kleinere baby's

Risico kleiner bij grotere mannen

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP/Belga) - Jongens die bij hun geboorte minder dan 2,5 kilo wogen en kleiner dan 47 centimeter waren, lopen als volwassene een duidelijk hoger risico een poging tot zelfdoding te doen dan borelingen die zwaarder en langer zijn.

Dat blijkt uit een Zweedse studie waarover de Belgische Artsenkrant bericht.

De onderzoekers baseerden zich op gegevens van ongeveer 320.000 mannen die tussen 1973 en 1980 in Zweden waren geboren. Hun geboortegegevens werden gekoppeld aan gegevens over zelfdoding en pogingen daartoe. Daaruit bleek dat een geboortegewicht lager dan 2,5 kilo en zelfs een relatief laag geboortegewicht (tussen de 2,5 kilo en de 3 kilo) bij jongens gepaard gaat met een hoger risico op zelfdodingspogingen op volwassen leeftijd. Ook werd duidelijk dat het risico hoger was in de groep met de geringste geboortelengte (tot 47 centimeter).

Een verklaring ligt mogelijk in de rol van serotonine. Deze stof is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de hersenen, zeggen de onderzoekers. "Mogelijk wijken de serotoninewaarden af in geval van een te vroege geboorte of onder invloed van andere factoren die de groei in de baarmoeder vertragen." Afwijkingen kunnen een rol spelen bij impulsiviteit, agressie en suïcidegedrag.

Het onderzoek gaf ook aan dat de gestalte op volwassen leeftijd het suïciderisico bij mannen beïnvloedt. De auteurs stelden vast dat er een hoger risico is bij de kleinste mannen, ongeacht hun geboortelengte. Hoe groter een man is, hoe kleiner dus het risico dat hij ooit een poging tot zelfdoding onderneemt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.