+ Meer informatie

Harry Hamer

2 minuten leestijd

Harry Hamer, de in 1956 geboren Kamper organist, is een romanticus in hart en nieren. Dat blijkt weer duidelijk uit de zojuist verschenen cd, waarop hij voor het overgrote deel muziek uit de romantische stijlperiode (Lemmens, Wolstenholme, Schumann, Callaerts, Mailly, Wendt, Turke en eigen bewerkingen) vertolkt op het orgel van de Martinikerk te Bolsward. Alleen Kellner, Galuppi en Mathias vallen buiten deze periode. Hamer geeft blijk van een gezonde kijk op romantiek. De werken worden voortvarend en met het nodige elan vertolkt. Dat ik Mailly's Marche Solonnelle dan toch niet door de keel krijg, heeft meer te maken met de compositie dan de vertolker...    

Wel verschil ik met Hamer van mening over de registratie van bij voorbeeld het Allegretto van Wolstenholme. Alhoewel de componist geen registratie-  aanwijzingen geeft, laat een tongwerk als uitkomende stem het onmiskenbare scherzo-karakter van dit werk beter tot zijn recht komen. Verder is het blijk- baar de bedoeling geweest een wat luchtige cd samen te stellen, hetgeen geresulteerd heeft in tamelijk veel korte werkjes met weinig diepgang. Een echt inhoudelijk werk ontbreekt. Dat maakt de cd minder geschikt voor de fanatieke orgelliefhebber, die er tamelijk gauw op 'afgeluisterd' zal raken.

N.a.v. "Harry Hamer", Martinikerk Bolsward, Jubal Records.

 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.