+ Meer informatie

Kat-en-muis-spel tussen piloten

2 minuten leestijd

RIAD — Vliegeniers van de Amerikaanse luchtmacht spelen in het luchtruim boven de grens tussen Saoedi-Arabië en Koeweit "kat-en-muis" met Iraakse piloten. Zodra zij hun wapenradar op de Iraakse Mirages richten, maken de Iraakse piloten dat zij wegkomen.

„Ze willen niet met ons spelen", zei een Amerikaanse vluchtleider. „Als ik in een Mirage zat en een F15 nam me op de korrel, zou ik 'm ook smeren", voegde hij eraan toe.

Als een Amerikaanse straaljager een ander vliegtuig op zijn radar „vastpint", wil dat zeggen dat de raketten van de Amerikaan automatisch het beoogde doel zullen vinden. De Iraakse piloot kan dat zien op een detector, te vergelijken met een apparaatje dat sommige automobilisten gebruiken om te worden gewaarschuwd voor radarcontrole door de politie.

Kolonel John McBroom, commandant van de First Tactical Flying Wing van de Amerikaanse luchtmacht, zei ontmoetingen met Iraakse vliegtuigen niet te willen bespreken, maar merkte op dat het doelkiezen met de radar vanaf vrij grote afstand kan gebeuren. Daaruit kan worden opgemaakt dat de Iraakse vliegtuigen op ruime afstand van de grens in Koeweits luchtruim vlogen.

McBroom zei dat de Amerikaanse piloten zich aanvankelijk met hun machines aan de grond wat kwetsbaar hadden gevoeld, maar dat die onzekerheid was verdwenen met de komst van krachtige landverdedigingseenheden, die onder meer beschikken over Patriot-luchtdoelraketten.

McBroom prees de Saoedische luchtmachtbasis waar zijn mannen zijn ondergebracht, maar waarvan de locatie niet bekend mag worden gemaakt. „De Saoedi's bouwen alles groot en alles goed", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.