+ Meer informatie

, ,Eenstemmigheid eerste vereiste"

2 minuten leestijd

LUNS ...dreiging blijvend aanwezig...

„Het klimaat is dreigend, haast even sterk als dit in de eerste jaren van de NAVO het geval was", zei Luns die sprak ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het te Rome gevestigde defensieinstituut der organisatie.

Over de betrekkingen tussen de NAVO en de communistische landen zei spreker dat de Atlantische Verdragsorganisatie tracht een actieve rol te spelen bij het streven de banden met de Sowjet-Unie en de landen van het Pact van Warschau te verbeteren.

„Maar de anderen staan gereed van onze zwakheden te proHteren en dat is voor ons een reden om verenigd te blijven en het onderling volkomen eens te zijn".

„Eersteklas'*

Als de NAVO over ontspanning spreekt, aldus de heer Luns, „dan gebeurt dit ook omdat wij te dien aanzien een eersteklas rol spelen waarbij de denkbeelden van al onze bondgenoten worden geërbiedigd".

Het hoofd van de militaire commissie van de NAVO, de Britse adimraal Peter Hill Norton zei dat de strijdmacht van de Warschau-Landen de laatste paar jaren krachtig is versterkt. „De Sowjets", aldus de admiraal, „zijn thans in staat binnen de 40 dagen 120.000 man door de lucht waar ook heen te vervoeren. Zes jaar geleden hadden zij dat nog maar met de helft van zo'n strijdmacht kunnen doen".

Sterkte

Wat betreft het strategische vermogen schatte hij op het ogenblik dat van de NAVO even sterk als dat van de landen van het Oostblok. Het is thans met de conventionele bewapening in Europa aldus gesteld, aldus de admiraal, dat die van de Sowjet-Unie al haast driemaal zo sterk is als die der westerse landen.

De Italiaanse minister van defensie, Vito Lattanzio, zei dat Italië's lidmaatschap van de NAVO een is van vrije keuze en ,,dat het de enig-mogelijke actie was beveiliging van Italiaanse en Europese belangen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.