+ Meer informatie

Fris dessert met zomerfruit: overheerlijk en heel gezond

4 minuten leestijd

Zomerfruit: Heerlijk om zo te eten, maar ook geschikt voor verwerking in toetjes. Deze terrine bijvoorbeeld. Mmmm!

voor ruim halve liter
6 grote citroenen
circa 150 g suiker
Borstel de citroenen zorgvuldig schoon onder de hete kraan. Snijd met een dunschiller de gele schil zonder het wit van 3 van de citroenen. Verwijder al het wit van de reepjes citroenschil omdat dat de limonade bitter kan maken. Doe de schil in een kom, giet er het uitgeperste sap van alle citroenen over. Het hoeft nog niet gezeefd te worden. Roer er de suiker door Roer er V21 kokend water door en zet de kom afgedekt een nacht op een koele plaats. Roer de volgende dag nogmaals goed door en proef of er voldoende suiker in zit. Giet de limonade door een grove zeef, want er mag best wat van het vruchtvlees zichtbaar blijven. Giet de limonade in flessen, sluit ze af met gesteriliseerde kurken en zet ze in de koelkast. Serveer de limonade zo uit de fles of desgewenst aangelengd met mineraalwater en ijsblokjes.

Terrine van zomerfruit
8 personen
4 dl frisse roséwijn
1 zakje poedergelatine (11 g) of 6 blaadjes gelatine
50 g suiker, 1 eetl. versgeperst limoensap
350 g kleine aardbeien, 250 g frambozen
100 g aalbessen, 100 g zwarte bessen en 100 g bosbessen
2 cakevormen of andere rechthoekige vormen van 19x12 cm en 9 cm hoog, liefst met antikleeflaag Maak eerst het fruit schoon. Verwijder de steeltjes en halveer de aardbeien als ze groter zijn dan een kwarteleitje. Schep de verschillende soorten fruit voorzichtig in een grote kom door elkaar zonder ze kapot te maken. Breng de helft van de wijn in een steelpannetje tot tegen de kook aan. Los er de suiker en de poedergelatine of de in koud water geweekte bladgelatine in op. Roer er de resterende wijn en het limoensap door Giet de wijn in een kom en laat afkoelen. Schep intussen het fruit in een van de vormen en let er daarbij op dat de mooiste exemplaren op de bodem terechtkomen. Want als de terrine wordt gestort, is dat de bovenkant. Giet het gelatinemengsel op 1V2 dl na over het fruit. Leg een velletje plastic folie over de vorm, zet er de tweede vorm op en verzwaar die met 2 volle blikken die als gewicht fungeren. Zet het hele geval minstens 1 uur in de koelkast tot de gelei is opgesteven. Warm het achtergehouden wijnmengsel op tot het weer vloeibaar is en giet het over de bovenkant van de terrine. Dek opnieuw af met plastic folie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven. Doop de vorm voor het serveren kort in heet water en stort de terrine op een schaal. Snijd de terrine met een in heet water gedoopt mes in plakken. Geef er desgewenst koude opgeklopte crème fraïche of Bulgaarse yoghurt bij. Tip: het is nodig om de achtergehouden gelei in een later stadium over de terrine te gieten om te voorkomen dat de gelei over de rand van de vorm loopt als de vruchten worden aangedrukt. Door dit aandrukken kan de terrine later makkelijk in plakken worden gesneden.

Zomerkookboek
Hoewel tegenwoordig vrijwel alle groenten en fruit het gehele jaar te koop zijn, gaat er niets boven produkten van het seizoen. Dan komen ze niet uit de kas of het buitenland, is de smaak beter èn de prijs aantrekkelijker. "Het grote Zomerkookboek" bevat recepten met zomeringrediënten. Nu ja, asperges komen ook aan bod, en de zomer loopt door tot in het najaar Het boek is heel gevarieerd. Voor soepen, hoofdgerechten (met en zonder vlees), salades, brood, inmaak, taart, toetjes, gemakkelijke en moeilijke recepten kun je er terecht. Fraaie kleurenfotot's (niet van elk recept) verfraaien deze stevige, uit het Engels vertaalde uitgave. "Het grote Zomerkookboek" door Delia Smith; uitg. M&P, Weert; geb., 224 biz., ƒ 49,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.