+ Meer informatie

Rode boeken

2 minuten leestijd

ROME — Minister van financiën Franco Reviglio heeft de pers drie zogenoemde „rode boeken" aangeboden, waarin bijna tweehonderdduizend namen staan van burgers en bedrijven in Italië die het voorwerp van een nader onderzoek zijn wegens verdenking van belastingontduiking.

Als de ontduikingen kunnen worden bewezen zou dat betekenen dat de schatkist mag rekenen op een financiële injectie van zo'n 3,8 miljard gulden aan alsnog in te vorderert belastingen en boetes. De Italiaanse regering is bezig met een campagne die ten doel heeft de wijdverbreide belastingontduiking te bestrijden.

Op de lange lijst van vermoedelijke ontduikers, 147.000 burgers en 52.000 ondernemingen, komen personen en bedrijven voor die het gepresteerd hebben gedurende een reeks van jaren geen cent belasting te betalen. Er zijn figuren bij die grote fortuinen hebben vergaard uit allerlei zwendelzaken, zoals het enorme olieschandaal, dat al tien jaar gaande was, maar dat pas-vorig jaar de voorpagina's van de kranten haalde.

De meeste in de rode boeken gesignaleerde gevallen dateren van vijf tot zeven jaar geleden. Bovenaan de lijst van burgers met wie de belastingdienst nog een appeltje wil schillen staat Giulia Maria Crespi uit Varese, bij Milaan. In 1974 had zij 1,9 miljoen gulden belasting betaald. Volgens de fiscale recherche had zij echter ruim 31 mil- . joen moeten afdragen.

Mevrouw Crespi wordt gevolgd door de advocaat Ermanno Pemici, van wie de staat nu bijna 23 miljoen achterstallige belasting vordert. De nadere aanslag voor de bouwer Mario Genghini uit Rome betreft het jaar 1974. Hij had kennelijk in strijd met de waarheid opgegeven geen inko- i^ J men te hebben gehad. De staat eist nu bijna 15 miljoen gulden van hem. Of deze som ooit binnen . komt valt te betwijfelen, want Genghini is inmiddels failliet verklaard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.