+ Meer informatie

Kampen bezorgd over vertrek universiteit

Gemeentebestuur stuurt synode brief

1 minuut leestijd

KAMPEN — De gemeente Kampen maakt zich ernstig zorgen over het mogelijke vertrek van de Theologische Universiteit (Oudestraat) naar Utrecht. Het Kamper gemeentebestuur schrijft dit in een brief aan de generale synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De synode spreekt vandaag over de mogelijkheden van samenwerking tussen de TU, de Katholieke Theologische Universiteiten de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit, beide in Utrecht.

In de brief wijst Kampen de synode er op dat de oude Hanzestad in de afgelopen jaren al een belangrijk deel van de hbo-opleidingen (Sociale Academie en het HICO) naar het Zwolse Windesheim-complex zag verdwijnen. „Een mogelijk vertrek van de universiteit zou andermaal een zeer gevoelig verlies voor de stad betekenen", aldus de brief, die namens de gemeente is ondertekend door burgemeester H. C. Kleemans. Hij vraagt de synode rekening te houden met de hechte band die Kampen sinds 1854 met de universiteit onderhoudt.

„Naar onze mening kan de universiteit op een uitstekende wijze in de stad Kampen functioneren. Ze heeft hier de beschikking over een uitstekende accommodatie in een stijlvolle en passende omgeving en de studenten hebben naast een scala van voorzieningen heel goede mogelijkheden om zich te huisvesten", vervolgt de brief.

Handtekeningenactie

Deze brief is overigens niet het enige pleidooi voor behoud van de Theologische Universiteit voor Kampen, dat de synode vanuit deze Hanzestad heeft ontvangen. Ook oudjournalist H. Wiersma en ex-uitgever mr. W. E. Steunenberg zetten zich in voor de Kamper predikantenopleiding. Zij startten vorige week een handtekeningenactie, die ondertekend is door ongeveer honderd Kampenaren „uit alle lagen van de bevolking".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.