+ Meer informatie

Mogelijk meer troepen naar Golf

Nederlandse bijdrage aan luchtembargo mogelijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Nederland overweegt de militaire inspanning in de Perzische Gïolf te vergroten. Premier Lubbers overlegt samen met de ministers Van den Broek van buitenlandse zaken en Ter Beek van defensie over de verschillende mogelijkheden.

Vanavond valt in het kader van een spoedoverleg van de Westeuropese Unie (WEU) een besissing over een luchtblokkade tegen Irak. Het is niet uitgesloten dat ons land daaraan een steentje zal bijdragen. De Amerikaanse regering heeft Nederland en andere Westeuropese landen gevraagd grondtroepen naar SaoediArabië te sturen. Maar de Nederlandse regering ziet niets in deze optie. Wel is het in principe mogelijk dat ons land negen of achttien F-16 vliegtuigen in Turkije stationeert. De keuze valt op Turkije omdat Nederland graag wil dat een NAVO-bondgenoot als basis fungeert. Het is vanuit Turkije goed mogelijk deze gevechtsvliegtuigen in te zetten bij een eventueel luchtembargo.

Bewegingsvrijheid

Als antwoord op de Iraakse bezetting van verscheidene westerse ambassades in Koeweit heeft de Europese Gemeenschap gisteren in Brussel eensgezind besloten alle Iraakse militaire attaches het land uit te wijzen. Bovendien wordt de bewegingsvrijheid van Iraakse diplomaten in de EG-staten aan banden gelegd.

Ook Nederland is tot actie overgegaan door in Den Haag gestationeerde Iraakse diplomaten uit te wijzen en de bewegingsvrijheid van anderen te beperken.

De EG besloot tevens dat maatregelen genomen zullen worden tegen landen die het embargo tegen Irak proberen te ontduiken. Volgens westerse inlichtingendiensten zijn er nog steeds Westeuropese bedrijven die aan Bagdad leveren en worden Libische vliegtuigen gebruikt om de goederen naar Irak te vliegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.