+ Meer informatie

Weer bijna duizend Albanezen gevlucht

Simatie in havensteden „zeer gespannen"

3 minuten leestijd

BRINDISI (AP) - Gisteren zijn bijna duizend Albanese vluchtelingen na een een bootreis over de Adriatisctie Zee in Zuiditaliaanse havens aangekomen, zo hebben functionarissen in meegedeeld. De Albanese politie heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven.

Volgens berichten zouden in Albanië nog honderden mensen aan boord van schepen zijn gegaan in de hoop het communistische land te kunnen ontvluchten. Sommigen gebruikten geweld om op de schepen te kunnen komen. Volgens een Albanese journalist zou de politie in de havenstad Durres in de lucht hebben geschoten om te voorkomen dat mensen de daar liggende schepen bestormen. Er werd geen melding gemaakt van gewonden.

De communistische regering gaf een verklaring uit waarjn werd gezegd dat de situatie in de havensteden Durres en Flora zeer gespannen was en riep mensen die wilden vluchten op, geen schepen meer in te nemen. „Dit gedrag brengt de levens van de bemanningsleden en burgers in gevaar en zorgt voor internationale grensincidenten", aldus de regering.

In de verklaring werd verder gezegd dat de haven van Durres, de belangrijkste van het land, stil ligt en dat er geen voedingsmiddelen konden worden uitgeladen als gevolg van de situatie. Alle politieke partijen werden opgeroepen hun invloed aan te wenden opdat de mensen die de havens bezet houden zich vreedzaam verspreiden.

Baby Italia

De grootste groep, van 837 mensen, kwam met een sleepboot die was vertrokken uit Vlora in Bari aan, zo zeiden havenfunctionarissen. Onder de vluchtelingen was een 23-jarige vrouw die net een kind had gekregen; ze noemde het Italia. Volgens de vluchtelingen waren tijdens de reis van 80 kilometer twee mensen overboord gevallen; aangenomen wordt dat deze zijn verdronken.

Sommige van de gisteren aangekomen vluchtelingen waren met behulp van schoppen de zee over geroeid. Sinds afgelopen donderdag zijn meer dan 2000 Albanese vluchtelingen per boot in Italië aangekomen. De meesten van hen hebben politiek asiel gevraagd.

Albanië heeft gisteren schepen in zijn zuidelijke haven Vlore bevolen deze te verlaten en ligplaats buitengaats te kiezen. De autoriteiten vreesden dat de schepen zouden worden gestolen door de duizenden mensen die uit het land wegwilden.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat Italië Albanië hoopt te kunnen helpen met het indammen van de stroom vluchtehngen. „Wij willen hen helpen hun problemen op te lossen door economische steun te verlenen, maar dit alleen op voorwaarde dat zij doorgaan met politieke hervormingen". Volgens de woordvoerder trok de regering in Rome vorige week 8,7 miljoen dollar uit voor noodhulp, meest in de vorm van voedsel.

Democratisering

De Albanese president, Ramiz Aha, zei gisteren dat het democratiseringsproces in het land wordt voort^gezet en een pluralistische samenleving wordt gerealiseerd. Alia zei dat 108 van de in totaal 215 politieke gevangenen direct zullen worden vrijgelaten en de overigen nog voor de verkiezingsdatum. De president merkte op dat de honderden Albaniërs die het land verlaten en naar Italië vluchten om „economische redenen" weggaan en niet om politieke. „Als het een politiek probleem is kunnen ze allemaal hun paspoort krijgen en vertrekken wanneer zij dat willen'', aldus Alia.

In een gesprek met de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Guido de Marco, heeft Alia gezegd dat het rechtssysteem in zijn land ingrijpende hervormingen zal ondergaan, er inmiddels geen belemmeringen meer zijn voor vrije meningsuiting, vrije godsdienstuitoefening mogelijk is en Albanezen vrij kunnen reizen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.