+ Meer informatie

Verzet Peron tegen mogelijk aftreden

Verschijningsverbod „La Opinion

2 minuten leestijd

BUENOS AIRES — Na maandenlang verzet tegen pogingen haar tot aftreden te dwingen is de Argentijnse president (Isabel) Peron in de tegenaanval gegaan. Vrijdagavond gaf ze twee afzonderlijke decreten uit waarbij een vooraanstaand blad in Buenos Aires voor tien dagen werd verboden en waarbij het congres wordt verzocht het grondwettelijk systeem te hervormen voor de komende presidentsverkiezingen.

De decreten volgden na een dag van afzonderlijke en geheime besprekingen tussen militaire en politieke groeperingen, waar, naar verluidt, de toekomst van mevrouw Perons regering werd bekeken. Kort daarvoor waren linkse guerrillastrijders in twee voorsteden van Buenos Aires in botsing gekomen met de politie, waarbij felle vuurwisselingen plaatsvonden en een tiental plezierboten in de delta van de Rio de Ia Plata in vlammen opgingen. Of er slachtoffers vielen is niet bekend.

 „La Opinio"

Op grond van het eerstgenoemd decreet werd het dagblad La Opinion tijdelijk gesloten. Het blad wordt beschouwd als Argentinië's beste en meest geprofileerde krant. Volgens de bekendmaking had La Opinion ,,herhaaldelijk nieuws verspreid dat onjuist is en de waarheid verwringt, en commentaren gepubliceerd die aanzetten tot vernietiging van de grondwet".

Dit was kennelijk een verwijzing naar de frekwente commentaren over de aanhoudende politieke, sociale en economische crises sinds mevrouw Peron president werd en over de stijgende onrust binnen de strijdkrachten.

„Illegaal"

In het decreet over de constitutionele hervormingen wordt gezegd dat de A'roegere militaire regering in 1972 illegaal is opgetreden toen zij de grondwet wijzigde. Gevraagd wordt dat een grondwetgevende vergadering — die alleen door het congres kan worden bijeengeroepen — in spoedzitting bijeenkomt om de grondwet te herzien.

Waarnemers merken op dat een van de belangrijkste wijzingen die in 1972 werden aangebracht een beperking van de presidentiële ambtstermijn betrof van zes naar vier jaar. Zij vermoeden dat mevrouw Peron een poging doet haar ambtsperiode te verlengen, ofwel door deze terug te brengen op zes jaar, dan wel door het uitstellen van de verkiezingen via langdurige constitutionele onderhandelingen. Haar mandaat loopt volgens de geldende bepalingen af op 25 mei van het volgend jaar.

 Verder acht men het waarschijnlijk dat de regering door het aan de orde stellen van constitutionele hervormingen de aandacht wil afleiden van de steeds toenemende aanvallen op mevrouw Peron, waaronder suggesties van rebellerende Peronistische afgevaardigden haar ongeschikt te verklaren om te regeren. Volgens het decreet moeten grondwetswijzigingen prioriteit krijgen boven verkiezingen. De datum van verkiezingen moet worden vastgesteld nadat de wijzingen zijn aangebracht, aldus het decreet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.