+ Meer informatie

Zondagssteek

3 minuten leestijd

Het incasseringsvermogen van minister Van den Broek wordt de laatste twee weken bijzonder op de proef gesteld. Vorige week dinsdag zag hij zich genoodzaakt zijn voorstel voor een Europese Politieke Unie hals over kop in te trekken, nadat alle Europese landen minus België een vernietigend oordeel over het vooruitstrevende plan hadden uitgesproken.

De informele bijeenkomst van de EG-ministers op zaterdag en zondag in Haarzuilens heeft geleid tot een nieuwe nederlaag voor de hardwerkende bewindsman. Zonder dat Van den Broek het wist, hebben zijn Franse collega Dumas en zijn Duitse collega Genscher met elkaar bekokstoofd dat zij tijdens een ontmoeting in Parijs zullen proberen de Europese topconferentie in Maastricht alsnog tot een succes te maken. Van den Broek is voor deze informele ontmoeting niet uitgenodigd.

Daarmee hebben de Europese 'vrienden' Van den Broek op een buitengewoon onheuse manier in de hoek gezet. Mislukt Maastricht, dan krijgt Van den Broek de schuld. Slaagt Maastricht, dan.gaan Genscher en Dumas met de eer strijken. Het mag dan zo zijn dat Lubbers, Van den Broek en Dankert veel te enthousiast zijn over de Europese integratie, dit is zeker niet de manier waarop regeringsleiders elkaar terecht mogen wijzen. Dit is een staaltje van onnodig grievend en a-diplomatiek gedrag. VAN DEN BROEK ...euroforie...

Het is meer dan wenselijk dat deze slag in het gezicht de Nederlandse regering tot bezinning brengt. Het kan geen kwaad als de Euroforie verdwijnt en plaatsmaakt voor een zakelijke benadering van de Europese samenwerking, waarbij de Nederlandse belangen goed worden bewaakt. Hopelijk heeft deze zondige zondagssteek een ontnuchterende, verootmoedigende en heilzame uitwerking op degenen die God over ons gesteld heeft. PRM gestippelde lijn. Hij had aangekondigd de fractie te zullen verlaten als die in grote lijnen de kabinetsvoorstellen voor herziening van de wao en de Ziektewet zou steunen. Hij zou vervolgens de partij verlaten als het congres Kok zou steunen. Beide zaken zijn zo geschied, dus De Visser moest wel.

Nu wilde hij overigens ook niet anders. De Visser houdt van consequent handelen, dat is ahijd al gebleken. Al lang voor Kok de PvdA ging leiden, stond De Visser al bekend als een rechtlijnige en onbespoten socialist. Er kan veel van De Visser gezegd worden, maar hij gaat recht door zee en houdt zich aan zijn woord. Dat kan van de PvdAhoofdrolspelers in het wao-drama niet gezegd worden. Staatssecretaris Ter Veld riep in de maand mei bijna huilend: Wie aan de wao komt, komt aan mij. Partijleider Kok betoogde op een partijraadsvergadering in juni: Aan de duur en hoogte van de wao mag niet gemorreld worden. Een maand later nam het kabinet het omstreden besluit. Ter Veld bleef en aan de duur en de hoogte van de wao-uitkering wordt wél gesleuteld. ging wil een platform zijn voor allerlei nieuwe ideeën. Iedereen mag meedoen.

De reacties vanuit de politieke partijen zijn nogal terughoudend. Het is overigens erg onwaarschijnlijk dat de nieuwe beweging, als die al van de grond komt, een breed draagvlak zal krijgen. Uiteindelijk zal de beweging toch ook standpunten in moeten nemen en keuzes moeten maken. En daarmee wordt onvermijdelijk tegen partijpolitieke benen geschopt. Bovendien komen leden van politieke partijen in een lastig parket als zij binnen de nieuwe beweging andere standpunten in moeten nemen dan binnen hun partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.