+ Meer informatie

Afval Z-Holland naar Brabant en Limburg

Provincies eisen wel retourverplichting

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg zijn een 'afvalruil' overeengekomen. De overeenkomst houdt in dat Zuid-Holland 240.000 ton bouw- en sloopafaval mag storten in de Boymansgroeve in het Limburgse Oirsbeek en 50.000 ton huishoudelijk of bedrijfsafval in Noord-Brabant. Dit heeft de Zuidhollandse milieugedeputeerde H. van der Vlist gisteren bekendgemaakt.

De drie provincies zijn tot hun overeenkomst gekomen in het Regionaal Afvaloverlegorgaan Zuid-Nederland (RAOZ), waar het grote gebrek van stortcapaciteit voor de provincie Zuid-Holland aan de orde is gesteld. Aan de afvalruil zijn wel voorwaarden verbonden. 7x) stelt Zuid-Holland in ruil voor de stortmogelijkheden in de groeve Boymans in Oirsbeek van 240.000 ton Zuidhollands bouw- en sloopafaval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, een even grote verwerkingscapaciteit voor chemisch afval uit Limburg ter beschikking. Dit afval bestaat onder andere uit baggerspecie, kabelshredderafval en verontreinigde grond die op basis van de concentratie van diverse vervuilingen onder de Wet chemische afvalstoffen valt. Het Limburgse afval zal in een definitieve opslagplaats in de Noord-oost Abstpolder worden gestort.

In Brabant mag Zuid-Holland 50.000 ton huishoudelijk c.q. bedrijfsafval storten op de stortplaats Vlagheide bij Schijndel. Hier kan in 1992 nog eens 100.000 ton van dit afval worden geborgen. Ook hier heeft de provincie echter moeten instemmen met de komst van een gelijke hoeveelheid huishoudelijk en bedrijfsafval uit Noord-Brabant naar Zuid-Holland in de toekomst.

Nieuwe stortplaats

Het totale afvaloverschot van de provincie Zuid-Holland zal dit jaar volgens ing. L. de Jong van het Provinciaal Afvalverwerkingsbedrijf Zuid-Holland NV (Projv) oplopen tot 350.000 ton huishoudelijk en bedrijfsafval en 550.000 ton bouw- en sloopafval. De Proav wacht nog op een beslissing van de gemeente Dordrecht over toestemming voor de aanleg van een stortplaats aan de Derde Merwedehaven. Vlaardingen heeft zich vorig jaar al uitgesproken tegen de aanleg van de stortplaats Lickebaert. Eerder deze maand liet De Jong weten dat als Dordrecht niet zal instemmen met de aanleg van de stortplaats, minister Alders desnoods maar via een noodwet moet ingrijpen.

De benoeming van Terlouw op de post in Gelderland komt niet als een verrassing. Het groeiende succes van D66 is al langer aanleiding tot de vraag of er niet eens een D66'er commissaris van de Koningin moet worden. De VVD ziet met spijt een van haar drie commissariaten verloren gaan. Terlouw volgt namelijk de onlangs overleden VVD'er M. de Bruijne op.

De zeven Gelderse fracties hebben met instemming op de benoeming van Terlouw gereageerd. Deze week nog gaat hij kennismaken met 'de Statenleden en met het college van gedeputeerde staten. Terlouw heeft vanuit Parijs, waar hij op dit moment nog woont, laten weten dat hij „heel verheugd" is met de benoeming. De nieuwe commissaris kent de provincie goed, want hij is er opgegroeid. „Bij de mentaliteit van de Gelderlanders voel ik me thuis. Ik ben dan ook blij dat ik in deze provincie mijn carrière ga afsluiten", aldus Terlouw. In verband met zijn leeftijd (59 jaar) mag hij maar één periode van vijf jaar aanblijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.