+ Meer informatie

Economie VS biedt tegenstrijdig beeld

1 minuut leestijd

NEW YORK - Een stijgende productiviteit en betere verkoopcijfers voor de detailhandel vormen positieve signalen voor de Amerikaanse economie, maar de beursindexen maakten gisteren de meest dramatische duikeling van de afgelopen drie weken.

De Dow Jones Average viel met 184,77 punten (2,11 procent) naar 8586,24. De bredere Standard & Poor's-500 verloor 21,11 punten (2,29 procent) en sloot af op 902,65, terwijl de Nasdaq-Composite 42,28 punten (2,98 procent) verloor en de dag eindigde op 1376,71 punten.

"De agressieve renteverlaging van de Federal Reserve (Fed) eerder deze week veroorzaakt onrust. Veel beleggers zijn bang dat de Fed bang is voor serieuze economische problemen. Daarom namen zij een defensieve positie in en verkochten", aldus Stephen Roach, chef-econoom van Morgan Stanley.

Tegenover deze zorgen staan enkele positieve cijfers. Het ministerie voor Werkgelegenheid in Washington maakte gisteren bekend dat de arbeidsproductiviteit in het derde kwartaal is gestegen met 4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is een beduidende verbetering in vergelijking met de stijging van 1,7 procent in het tweede kwartaal.

Verder maakten enkele grote ketens stijgende verkoopcijfers bekend over oktober. GAP noteerde een stijging van 11 procent tegenover september; dat overtrof verre de marktverwachting van plus 0,6 procent. Ketens zoals Wal-Mart, Kohl's en J. C. Penny noteerden ook stijgende verkoopcijfers, die volgens analisten te danken zijn aan het koudere weer waardoor mensen vroeger winterkleren kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.