+ Meer informatie

Hooikoorts

2 minuten leestijd

Het is weer zover: de katjes verschijnen aan de bomen en het genies en geproest begint opnieuw. Hooikoortspatiënten kunnen hun hart weer vasthouden en hun neus weer ophalen; de eerste stuifmeelkorrels zweven weer door de lucht. Hoewel hooikoorts niets met koorts te maken heeft en het hooi niet altijd de boosdoener is, is het woord de verzamelnaam voor allergische aandoeningen door stuifmeel van verschillende bomen en planten. Het is een overgevoeligheid voor stoffen die lichaamsvreemd zijn en die er niet in thuishoren. Hoe komt nu zo'n allergie tot stand en wat kan eraan gedaan worden? Hooikoorts staat niet op zichzelf en de patiënt krijgt het niet van het ene op het andere moment. Hooikoorts is een symptoom van een complex van aandoeningen die het gevolg zijn van een allergische constitutie: een aanleg voor overgevoeligheid. Deze aanleg is aangeboren, vandaar dat bepaalde aandoeningen in sommige families vaker voorkomen.

Antistoffen
Ongeveer 10 procent van de gehele bevolking zou zo'n aanleg hebben, dus dat is geen gering percentage! Niet bij iedereen met een allergische aanleg ontstaat echter een heftig beeld als hooikoorts, het kan Door drs. DJ. Boer ook bij een enkele niesbui blijven in een stoffige omgeving. Wat maakt iemand allergisch, hoe ontstaat een allergie?

In het lichaam zijn cellen aanwezig die afweerstoffen kunnen maken tegen indringers in het lichaam. Deze afweerstoffen worden steeds weer aangemaakt als het lichaam met de binnendringer te maken krijgt. Wanneer men met het waterpokvirus besmet raakt en de waterpokken doormaakt, worden er antistoffen gemaakt die het virus overwinnen. Wanneer men in het latere leven weer met waterpokken in aanraking komt, heeft het lichaam herinneringscellen, die acuut ;rote hoeveelheden antistoffen aanmaten. Deze gaan het virus te lijf en men wordt niet opnieuw ziek.

Niet alleen virussen kunnen dienen als aanzetter tot het maken van antistoffen. Ook andere kleine deeltjes als stuifmeel, huidschilfers en bepaalde soorten eiwitten kunnen aanleiding zijn tot het vormen van antistoffen. Dit is geen probleem, doch alleen maar makkelijk als stuifmeel onze neus en longen binnendringt. Hiermee is nog niet de vraag naar de hooikoorts beantwoord, want hierbij werkt het afweersysteem wel, maar op een afwijkende manier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.