+ Meer informatie

Actie voor opa

2 minuten leestijd

Fin heeft ontdekt dat het inleveren van plastic afval geld opbrengt. Dus gaat hij verzamelen. Omdat zijn opa zich zo alleen voelt besluit Fin te sparen voor een grote ingelijste foto van oma. Typisch Fin: hij is een zachtaardige jongen, haast een beetje te lief. Hij haalt een fleecedekentje tevoorschijn als opa niet over vroeger wil vertellen en voelt meer dan eens precies aan wat opa nodig heeft. Ook zijn vrienden, die met hem meesparen, zijn voorbeeldig. Enige dissonant in het boek zijn de grote buurtjongens die het alleenrecht op rondzwervend plastic claimen. „Kijk maar een beetje uit voor dat soort jongens”, zegt opa. „Krijg daar geen ruzie mee.”

”Actie voor opa” van Margriet de Graaf heeft een hoog feelgoodgehalte. Dat komt met name door de positieve hoofdpersoon, maar ook doordat er weinig conflict en spanning in de plot zit. Afgezien van wat vervelende jongens en een opa die verdwaalt omdat hij vergeetachtig wordt, gebeurt er niets wat voor wat drama op groter niveau zorgt. Opa valt wel een keer in het water en de juf geeft bij school een zoen aan een vreemde man, maar dat lost zich allemaal snel en gemakkelijk op.

”Actie voor opa” is een vlot en fris boek, al is de schrijfstijl tamelijk gewoontjes. De auteur heeft oog voor hoe eigentijdse kinderen zijn en laat tegelijk milde kritiek horen („„O, het kan nog veel gekker”, zegt Emma. „Je kleren binnenstebuiten dragen bijvoorbeeld. Of je haar paars verven.” (...) „Hou op, schei uit”, zegt papa.”). Bovendien zijn de thema’s in het boek nog leerzaam ook.


Boekgegevens

Actie voor opa, Margriet de Graaf; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2015; ISBN 978 94 627 8176 4; 109 blz.; € 9,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.