+ Meer informatie

Evangelisatiepost in Leeuwarden

5 minuten leestijd

In Leeuwarden wordt morgenavond de kerkzaal van de evangelisatiepost van de Gereformeerde Gemeenten in gebruik genomen. Het deputaatschap had in 2003 het gebouw aan Achter de Hoven 2c aangekocht. Inmiddels is het gebouw geschikt gemaakt voor evangelisatiewerkzaamheden. De hal en een zaaltje zijn omgebouwd tot inloophuis. Voor de hoofdingang is een nieuwe glazen pui geplaatst. De kerkzaal wordt in gebruik genomen in een kerkdienst die geleid wordt door ds. J. J. Tanis, predikant van de moedergemeente Kampen. De post te Leeuwarden werd in 1977 opgericht door evangelist Joh. A. Segers. De huidige evangelist in Leeuwarden is S. de Visser.

Hervormde wijkgemeente Rhenen

Na een periode van bijna veertig jaar, waarin de huidige gemeente Bethel in Rhenen zich ontwikkelde van hervormd-gereformeerde evangelisatie naar de pastoraatsgemeente Bethel, is het moment gekomen dat de gemeente de status van "hervormde wijkgemeente van bijzondere aard" wordt toegekend. De naam van de gemeente zal afgekort luiden: hervormde wijkgemeente Bethel. Zowel de algemene kerkenraad van Rhenen als de classis heeft hiermee ingestemd.

Zondag wordt in de Cunerakerk in Rhenen een bijzondere dienst gehouden waarin ds. R. H. Kieskamp uit Lienden, die de pastorale ondersteuning van Bethel voor zijn rekening neemt, en ds. M. Snaterse, voorzitter van de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente van Rhenen, de gemeente en de nieuwe kerkenraad zullen installeren.

Gg Berkenwoude heropend

Het verbouwde kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Berkenwoude is gisteravond officieel heropend. Uitbreiding was noodzakelijk vanwege de groei van de gemeente. In totaal zijn er 350 doop- en belijdende leden. Door de verbouwing werd de kerkzaal vergroot met honderd zitplaatsen. Na sluiting van een schuifwand kan deze ruimte doordeweeks als vergaderzaal gebruikt worden. Tijdens de bijeenkomst voerden gisteren onder anderen de voorzitter van de bouwcommissie, ouderling I. A. Kole, en consulent ds. G. Clements het woord.

Hhk Ter Aar geïnstitueerd

In Ter Aar is vorige week woensdag een hersteld hervormde gemeente geïnstitueerd. Dit gebeurde in een kerkdienst waarin ds. H. Zweistra voorging. Er werden één ouderling en twee diakenen bevestigd. Ds. J. van Rossem, predikant te Voorburg, is als consulent aangesteld. Al meer dan veertig jaar worden in Ter Aar diensten gehouden, eerst alleen op de woensdagavonden en sinds 1987, onder verantwoordelijkheid van de hervormde evangelisatie, ook op zondag. Deze diensten hebben plaats in gebouw Jonathan, Jhr. K. W. L. de Muraltstraat 21 in Ter Aar. Tweemaal verhuisde de gemeente naar een nieuw gebouw. Dat was noodzakelijk door veranderingen in de wijk. Bovendien kon steeds een iets groter gebouw betrokken worden. De leden van de gemeente komen uit Ter Aar en omliggende plaatsen.

Ngk Ermelo

Het kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde streekgemeente Ermelo-Harderwijk-Putten heeft een grondige opknapbeurt ondergaan. Zo heeft het tot voor kort wat sombere liturgisch centrum plaatsgemaakt voor een licht, modern centrum, met "een verhaal erachter." De kerkzaal is groter geworden (er is nu ruimte voor 250 stoelen), en aan de achterkant is een nieuwe vleugel gekomen met een extra uitgang. "Een somber, donker, onpraktisch en te klein gebouw is veranderd in een ruim en licht gebouw", aldus J. Maris, voorzitter van de kerkenraad.

Vrijdagavond was er open huis. Zaterdagmiddag en -avond vierde de gemeente de opening van het vernieuwde gebouw.

Eerste paal kerk Levensstroom

De Levensstroom Gemeente in Leiderdorp, onder leiding van evangelist Jan Zijlstra, is vorige maand gestart met de nieuwbouw van haar kerk aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp. Ter gelegenheid hiervan heeft de burgemeester van Leiderdorp vandaag een zogenoemde feestpaal geslagen op het bouwterrein van de nieuwbouw aan de Elisabethhof. De nieuwe kerk van de Levensstroom Gemeente zal plaats gaan bieden aan zo'n 1500 mensen.

Het nieuwe gebouw krijgt drie bouwlagen met op de begane grond een grote zaal, een foyer, een boekwinkel en een receptie. Op de overige verdiepingen komen kantoren, een kleine zaal (kapel), studio's, oefenruimtes en diverse bijeenkomstruimtes. Verschillende zalen zullen worden gebruikt voor trainingen en congressen. Het gebouw is ontworpen door architect P. D. van Vliet uit Loosdrecht.

Het huidige gebouw aan de Touwbaan in Leiderdorp, dat dertien jaar geleden in gebruik werd genomen, is met 500 zitplaatsen veel te klein geworden voor de gemeente, zo wordt gemeld in een persbericht. "Dit geldt vooral voor de reddings- en genezingsdiensten die evangelist Jan Zijlstra elke 1e en 2e zondag van de maand houdt."

Vrije evangelisatie Giessenburg

De vrije evangelisatie in Giessenburg herdenkt donderdag haar vijftigjarig bestaan. Grondleggers ervan waren J. Rozendaal en H. J. van Dijk. Zij waren "verontrust over het verdwijnen van de oude Waarheid in de Alblasserwaard." De eerste samenkomst werd gehouden in een zaaltje van het voormalig café Pinkeveer. Als spreker ging toen voor A. de Redelijkheid uit Ouderkerk aan den IJssel.

Na verloop van tijd werd uitgeweken naar de Muisbroekseweg. Predikanten die hier kwamen, waren onder anderen ds. Smits, ds. Du Marchie van Voorthuyzen, ds. Gebraad, ds. Van Prooijen, ds. Hegeman en ds. Venema.

Op 27 mei 1980 overleed J. Rozendaal. Zijn plaats in het bestuur werd ingenomen door zijn zoon, J. Rozendaal jr. Op 30 december 1992 stierf ook de andere oprichter, Van Dijk. Hij werd opgevolgd door W. J. Rozendaal. Toen op 8 december 1999 ook de echtgenote van oprichter Rozendaal overleed, moest de woning aan de Muisbroekseweg worden verkocht. Sindsdien worden de samenkomsten gehouden in de aula van gemeenschapshuis De Til.

De bijeenkomsten, die belangstellenden uit diverse kerken trekken, hebben altijd plaats op dinsdagavond. Vanavond zal ds. J. van Prooijen voorgaan. Vooraf houdt J. Rozendaal jr. een herdenkingstoespraak.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.