+ Meer informatie

Soep lepelen of soep slurpen ?

10 minuten leestijd

Hard of zacht ei?
Is een eischaal reeds hard alvorens de kip een eitje gaat leggen, of blijft de kalk tot het laatste moment zacht? En vormt zo'n dier slechts één ei per dag, of méér, aan een soort lopende band? Antwoord: Een normaal ei wordt helemaal in de kip gevormd en de schaal ook, maar het laatst. Het ei wordt met harde schaal eromheen gelegd. U kunt dat zien bij een kip die haar ei niet kwijt kan en hevig pijn lijdt. Men helpt zo'n dier door dat ei voorzichtig stuk te maken, zodat het er als struif met kapotte schaal uitkomt. Het aantal eieren dat tegelijk gevormd wordt, kunt u tellen als men een kip slacht die nog aan de leg is (hetgeen soms nodig is als zo'n hen verongelukt). U ziet dan het gave ei met harde schaal dat ze die dag zou leggen, gevolgd door een menigte dooiers in afnemende stadia voor de daarop volgende dagen. Dat een ei van uw hoenders vochtig is na het leggen, wil niet zeggen dat de kalk nog niet gehard is. Een ei kan alleen vlot de cloaca passeren als het nat is. Amsterdam — Voor vele Nederlanders is "Mokum", het Hebreeuwse woord voor "plaats", de tweede naam van onze hoofdstad. De VVV Amsterdam heeft een nieuwe wandelroute uitgegeven door Joods Amsterdam. Inlichtingen: 0205512512. Barger-Compascuum — Morgen, maar ook op woensdag 24 juli, zaterdag 27 juli en zaterdag 3 augustus, wordt vanaf 13.30 uur in het Nationaal Veenpark een uitgebreid demonstratieprogramma afgewerkt. Inlichtingen daarover: 0591349631. Den Haag — De Koninklijke Bibliotheek en het daarnaast gelegen Algemeen Rijksarchief staan deze zomer in het teken van koken en eten. De bibliotheek toont "Kookboeken door de eeuwen heen" en het archief heeft een expositie onder de titel "Moge het u wel bekomen!". Beide tentoonstellingen zijn tot 14 september gratis te bezoeken. Genoemde instellingen zijn naast het Centraal Station gevestigd. Den Haag — De extra activiteit in het Museon tijdens de zomervakantie is dit jaar een tentoonstelling over gezichtsbedrog. De expositie van het Technische Tentoonstellingscentrum te Delft is tot 31 augustus te zien. Emmen — In de Hof van Heden van het Noorder Dierenpark is een tentoonstel

Perzikboompjes (I)
Ik ben het niet helemaal eens met uw antwoord over het spuiten tegen de krulziekte van een perzikboom. De perzik is een steenvrucht. Volgens oudere mensen hebben die bomen veel kalk nodig. Ik eloofdat het krullen van het bladkalkgerek is. Verder alle waardering voor deze rubriek. Antwoord: Het is juist dat perzikbomen behoefte hebben aan kalk in de grond. De grond moet ook luchtig en los zijn. De vraag ging echter niet over het planten en verzorgen van de perzikboompjes, maar over het bruin worden en krullen van het blad door de krulziekte. Die wordt veroorzaakt door een schimmel. Zonder twijfel wordt een minder gezonde boom eerder aangetast door de krulziekte dan een gezonde boom. Toevoegen van kalk aan de grond voorkomt de ziekte echter niet. Dus moet men toch spuiten met Eupareen, zoals in het antwoord is omschreven. Overigens is uw tip een goede aanvulling op ons antwoord. Alle waardering daarvoor!

Perzikboompjes (II)
Ik heb als amateur ook last gehad van rolbladluis in mijn perzik. Ik heb driemaal gespoten voor de bloesem openging en na de bloei het spuiten om de tien dagen herhaald. Ik heb daarvoor met succes Mevinfos Luxas gebruikt. Antwoord: U schrijft over rolbladluis en bedoelt dus het krullen van de bladeren door luizen. Dat is iets anders dan de krulziekte! In het laatste geval worden de bladeren breekbaar, verdikt en vallen ze af. Mevinfos Luxas is een zogenaamd doodshoofdmiddel voor grootgebruik door fruitkwekers. Dat u daarmee succes hebt gehad, betwijfelen wij niet. Maar ling over aronskelken (araceeën) te zien. De expositie draagt de titel "Een bosje Araceeën" en laat de grote variatie binnen deze plantenfamilie zien. Zij bestaat uit vier categorieën aronskelken. In de Nederland is bij uitstek een soepland. Soep is een gerecht dat iedereen kent. Het tneest gebruikt is natuurlijk de warme soep, maar 's zomers zijn er ook koude soepen. In de winter kiezen we veelal een dikke soep. Wie weinig tijd heeft om te koken en toch iets lekkers wil, maakt een maaltijdsoep. ; yii,i..,w. «;>«„.. Unox maakt de soeppias groter met Unox Superieur-soep. De naam geeft al aan, aldus de fabrikant, dat het „een culinair hoogstandje" is, bij uitstek geschikt voor een dineetje. En inderdaad, de smaak mag er zijn!

Soep staat in Nederland hoog aangeschreven. De totale soepconsumptie in ons land is ongeveer 450 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt iets meer dan de helft zelf klaargemaakt. De vraag naar 'bereide soepen' (bliksoepen, soep uit een pakje/zakje of diepvriessoepen) stijgt echter gestadig. Deze ontwikkeling is „het logische gevolg van de kwaliteit van deze soep en het gemak waarmee wij ons willen omringen", aldus Unox. Dat gemak moet ook terug te vinden zijn in het bereiden van onze maaltijd, want de behoefte aan kant-en-klare gerechten van goede kwaliteit is groot. De vraag naar speciale gerechten houdt hiermee gelijke tred.

Nieuwe generatie

Met Unox Superieur soep wil Unox ingaan op beide wensen. Het is „een nieuwe generatie soepen, die vooral gegeten zal worden als voorafje bij een dineetje, een speciale gelegenheid of als eerste plaats de eetbare soorten, de taro en het tajerblad, die in tropische landen worden geconsumeerd. Verder de anthuriumsoorten, die vooral in Nederland bekend zijn, de water-aronskelkachtigen heerlijk tussendoortje". Een verfijnde afwisseling op de meloen met ham, paté of salade, vindt Unox. De soep hoeft alleen maar verwarmd te worden en „smaakt zeker zo lekker als zelfgemaakte soep". De soep is verkrijgbaar in vijf smaken: champignon-crême, tomatencrème, goulash, ossestaart en kerrie. Alle blikjes zijn goed gevuld met „de beste ingrediënten", zoals stukjes tomaat, champignon, rundvlees of kip. Uit een blikje Unox Superieur gaan twee borden.

In bijna de helft van de Nederlandse gezinnen wordt soep voorafgaand aan de warme maaltijd geserveerd. Dat wordt echter steeds minder. In plaats van vooraf wordt soep steeds vaker gegeten als tussendoortje of als maaltijd. Over de manier waarop soep wordt gegeten zal niemand zich tegenwoordig druk maken,

De vijfde Westfriese donderdag op 25 juli in het Noordhollandse Schagen staat in het teken van de klederdrachten. (Cryptocoryne) en de Amorphophallus, een reus van ruim twee meter. Het dierenpark wacht met spanning op het moment dat deze plant gaat bloeien. De tentoonstelling duurt tot half september. Franeker — Tot 25 augustus exposeert Frits Jansen uit Cornjum in 't Coopmanshüs zijn modelbouw-kerken, gemaakt van luciferhoutjes. De tentoonstelling bestaat uit 22 Friese en zes Utrechtse kerken. Informatie: 05170-2192. Groningen — De expositie "Ooreloren en Gaffeltangen" in het Groninger Natuurmuseum gaat over spinnen, kevers, pissebedden en andere beestjes die we in ons huis kunnen tegenkomen. Tot eind oktober. St. Walburgstraat 9. Heino — Gedurende de maanden juli en augustus zal de Hannema-de Stuers Fundatie op dinsdag en donderdag om 14.00 uuren 15.15 uur gratis rondleidingen in het kasteel verzorgen. Leek — Morgen houdt de vereniging Het Groninger Paard op het terrein van het Jeugdpark Nienoord een regionale fokdag. Van 10.00 tot 16.00 uur zullen de vele gebruiksmogelijkheden van het paard getoond worden. De nieuwe generatie soepen van Unox mag gelepeld worden. aldus Unox. Of iedere vader en moeder het daar mee eens is, is nog maar de vraag.

Slurpen

Brood soppen in soep „werd beschouwd als ongemanierd, evenals het blazen in de hete soep", meldt Unox. Wie de soep luid naar binnen slurpte, kon rekenen op afkeurende blikken en wie het laatste restje van het bord afdronk zonder de lepel te gebruiken, was niet meer welkom. „Gelukkig", gaat Unox voort, „zijn de scherpe kantjes van deze gedragscode er enigszins af gesleten en wordt een bord soep vooral bijzonder gewaardeerd". Toch geeft de soepfabrikant nog een aanwijzing: „Overigens past het oplepelen het beste bij de nieuwe Unox Superieur-soep, al is het alleen maar om er zo lang mogelijk van te genieten". Lantaren - Op alle woensdagmiddagen in juli en augustus en zaterdagmiddag 24 augustus van 14.00 tot 16.00 uur is in het atelier van Fie van Dijk-Lagerwey een expositie over klederdracht en Lierse kant te bezichtigen. Nunspeet - Het landgoed Hulshorst zal aanstaande dinsdag en woensdag het Internationaal Concours Hippique Nunspeet voor de 27e maal huisvesten. Deftige tuigpaarden, jachtpaarden compleet met meute, kleine, felle hackneys en imposante, zwarte Friezen, het is slechts een greep uit het aanbod. Het paardenevenement begint om 9.00 uur. Rhenen - In Ouwehands Dierenpark staat op 24 juli en 14 augustus 's avonds het nachtleven van de dieren centraal. Van 19.30 tot 22.00 uur geven verzorgers op diverse plaatsen in het park uitleg over slaapgedrag, nachtleven en dierverzorging in het algemeen. "Ouwehand by night" kost 10 gulden per persoon. Informatie: 08376-19110. Zutphen — De Nederlandse vereniging "De Verzamelaar", afdeling Gelderland, houdt aanstaande woensdag in samenwerking met de Stichting Zutphen Promotie een grote verzamelbeurs op de Houtmarkt en een deel van de Zaadmarkt. Er zullen ongeveer 90 kramen opgesteld staan.

Even zou hij kunnen denken aan jonkeer De Geer. Die was twee keer eerste minister, eerst van 1926 tot 1929, toen hij na de nacht van Kersten plotseling uit de hoge hoed werd getoverd, en vervolgens van 1939 tot 1940, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Maar wat liep het slecht met De Geer af. Door de Duitse aanval op ons land was de vredelievende christelijk-historische staatsman zo van de kaart, dat koningin Wilhelmina hem in Londen resoluut als defaitist aan de dijk zette.

Een andere voerman die dacht geruisloos van de bok te kunnen springen, was mr. P. Mijer. Nog geen vier maanden na zijn benoeming tot minister van koloniën (1866) benoemde hij zo'n beetje zichzelf tot gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Heel Nederland op z'n kop natuurlijk. En de Kamer steigerde. In een tumultueus debat, dat dagen duurde, gingen met Mijer de overige ministers over de knie. De verwijten logen er niet om. „Ongehoord", „een lokaas voorpolitieke immoraliteit", „een miskenning van de roeping van het kabinet en van den eerbied voor de volksvertegenwoordiging", heette het.

Wat Mijer vooral kwalijk werd genomen, was dat juist hij, Mijer, als mede-formateur de architect, en als „de personificatie van de richting en de politiek van het kabinet" ook het gezicht daarvan, het bestond de rit niet uit te rijden. De Kamer nam deze vaandelvlucht zo hoog op, dat ze een voor die dagen baanbrekende motie van wantrouwen aannam. Maar in plaats dat het kabinet hieruit de consequentie trok en plaatsmaakte voor een ander, stuurde het kabinet de Kamer naar huis.

Zo bont maakte Floris Adriaan van Hall het niet, al was Van Hall nog zo'n veelkleurig politicus. Deze knappe en gewiekste advocaat van de grachtengordel in de hoofdstad verstond de kunst iedere keer weer uit minderheden meerderheden te scheppen. Zo wist deze realist, anderen zullen zeggen opportunist, bijna altijd zijn zin te krijgen.

Hij wist koning Willem III er zelfs toe te bewegen dat die hem voor één jaar benoemde tot voorzitter van de raad van ministers. Dat was voor die tijd (1860) een gedurfde onderneming, omdat het voorzitterschap van de ministerraad toen nog rouleerde onder alle ministers, die zichzelf beschouwden als eikaars gelijken. Toen de andere bewindslieden na een jaar onder Van Hall te hebben moeten dienen dan ook weigerden diens voorzitterschap te con. tinueren, gooide de gekwetste Van Hall het bijltje erbij neer. Maar daarmee was de rit ook voor de rest gereden, want na een paar weken al zakte het overblijfsel van het kabinet als een plumpudding in elkaar.

Zo ver laat Lubbers 't vast niet komen. Daar is hij de man niet naar. Hij heeft inmiddels klip en klaar gezegd voor vier jaar in Den Haag te hebben bijgetekend. En Lubbers weet heel goed dat als hij nu, nadat hij Jan en alleman heeft verzekerd in Den Haag te zullen blijven, alsnog naar Brussel vertrekt, niet alleen het kabinet, maar ook hij zelf zijn gezicht verliest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.