+ Meer informatie

Hulpbisschop Chur gevraagd af te zien van opvolgingsrecht

1 minuut leestijd

CHUR - De priesterraad van het Zwitserse bisdom Chur heeft de nieuwe hulpbisschop Wolfgang Haas gevraagd geen gebruik te maken van zijn recht om bisschop Johannes Voiderach op te volgen. Volgens de priesterraad heeft de benoeming van Haas „vele leden van het volk Gods ontmoedigd en smartelijk getroffen", omdat zij geen vertrouwen hebben in de hulpbisschop

Haas, die officiaal hoofd van de kerkelijke rechtbank van Chur was toen hij in april door paus Johannes Paulus II tot hulpbisschop met recht van opvolging werd benoemd, staat bekend als zeer conservatief en een aanhanger van Opus Dei. Met zijn benoeming omzeilde het Vaticaan het recht van het kapittel van het bisdom om bij het ontslag van een bisschop uit een lijst van drie kandidaten, die door het Vaticaan wordt opgesteld de opvolger van de vertrekkende bisschop te kiezen. Het kapittel heeft dat recht namelijk niet bij de benoeming van hulpbisschoppen, met of zonder recht van opvolging. Twee kerkjuristen hebben vastgesteld dat het Vaticaan geen procedurefouten heeft gemaakt.

Het is niet waarschijnlijk dat Haas aan het verzoek van de priester gehoor zal geven. Hij beschouwt zijn benoeming als een beslissing van de paus, die hij „als rooms-katholiek in gehoorzaamheid moet aanvaarden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.