+ Meer informatie

V-raad akkoord met schadefonds na Golfoorlog

1 minuut leestijd

NEW YORK (RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal deze week naar verwachting instemmen roet de oprichting van een fonds voor de vergoeding van de schade die Irak in de Golfoorlog heeft aangericht. De bedoeling is dat Bagdad zijn toekomstige olie-opbrengsten in het fonds stort, zo hebben diplomaten bij de VN gisteren gezegd.

De lidstaten van de Veiligheidsraad zullen morgen informele consultaties houden over de resolutie waarin de instelling van het fonds is vastgelegd, waarna de resolutie waarschijnlijk vrijdag of volgende week maandag wordt aangenomen, aldus de diplomaten.

In de ontwerp-resolutie die door de Verenigde. Staten is opgesteld, wordt voorgesteld de sancties tegen Irak voor onbepaalde tijd te handhaven als Bagdad zich riiet üan hét' besluit van de Veiligheidsraad houdt. Alleen voor Koeweit al zullen de herstelbetalingen miljarden guldens bedragen. De VS stellen verder voor een beheersraad op te richten die over de tenuitvoerlegging van de resolutie beslist. De beheersraad, waarin alle vijftien leden van de Veiligheidsraad vertegenwoordigd zijn, zal waarschijnlijk in Geneve zetelen. Als vestigingsplaats voor het schadevergoedingsfonds worden onder meer Den Haag, Londen en Geneve genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.