+ Meer informatie

Laatste buitenlanders uit Zaïre geëvacueerd

Oppositie vormt schaduwregering

3 minuten leestijd

KINSJASA (AP) - In het door politieke strijd en muiterij verscheurde Zaïre zijn gisteren de laatste paar honderd buitenlanders die het land wilden verlaten onder toezicht van Belgische paracommando's aan boord gegaan van militaire vliegtuigen, waarmee al duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook de Belgische para's begonnen zich terug te trekken en negeerden daarmee een oproep van de oppositie om in het land te blijven. De oppositie is bang voor een bloedbad.

Andere evacués gingen gisteren aan boord van veerboten die hen van steden in het westen van Zaïre naar de havenstad Pointe Noire aan de Atlantische Oceaan brachten, of van de Zaïrese hoofdstad Kinsjasa over de rivier naar Brazzaville in het naburige Kongo. België zei dat het in veiligheid brengen van de buitenlanders vrijdag zou zijn beëindigd.

Nieuwe regering

Franse en Belgische parachutisten hebben in de afgelopen maand 20.000 buitenlanders geëvacueerd. De laatste 150 Franse soldaten verlieten het land donderdag. Een Belgische diplomaat zei dat de Belgische troepen het binnenland hebben verlaten en dat maandag wordt begonnen aan de terugtrekking uit Kinsjasa. De laatste eenheden van de ongeveer 800 Belgische militairen die nog in het land verblijven, zijn volgens hem dinsdag vertrokken. President Moboetoe Sese Seko beëdigde gisteren een nieuwe regering. Het kabinet bestaat uit 33 man en staat onder leiding van Bernardin Moengoel-Diaka, die ooit gevangen zat wegens verduistering van overheidsgelden en die de president vorige week tot premier benoemde nadat hij oppositieleider Etienne Tshisekedi in die functie had ontslagen. Moboetoe's neef Ngamba Nzambo Ko Atoema is in het kabinet minister van defensie.

De korte plechtigheid bij N'Sele, dat zo'n dertig kilometer van de hoofdstad ligt en waar Moboetoe op een jacht verblijft, werd niet bijgewoond door westerse diplomaten. De ambassadeurs van Frankrijk en België spraken wel met Tshisekedi, die gisteren een schaduwregering bekendmaakte. De achttien ministers van het Heilig Verbond, een coalitie van meer dan 150 oppositiepartijen, zijn dezelfde als in zijn ontslagen regering, de vier ministers die Moboetoe daarin benoemde uitgezonderd.

Tshisekedi riep de Belgische regering opnieuw op haar troepen in het land te handhaven. Hij verzocht Moboetoe's leger de zijde van het volk te kiezen en vroeg de Zaïrezen kalmte te bewaren en ambtenaren om samenwerking met zijn regering. „We zullen alle wettelijke middelen aanwenden om de steun van het volk te winnen voor de regering van het Heilig Verbond", zei Tshisekedi en benadrukte daarmee dat zijn verzet tegen Moboetoe geweldloos is.

Muitende soldaten

Zaïrese soldaten kwamen op 23 september in Kinsjasa in opstand omdat ze lange tijd geen soldij hadden gehad. De muiterij en plunderingen hebben zich sindsdien over het land verspreid. De staatsradio meldde donderdagavond dat bij onlusten in de westelijke steden Boma en Matadi in de afgelopen week zeker vier mensen zijn omgekomen en honderd anderen gewond zijn geraakt.

Volgens de radio trokken tweehonderd muitende soldaten Boma binnen en plunderden zij de stad systematisch. Banken, scholen, hotels, huizen en voertuigen, niets bleef daarbij gespaard. In het spoor van de soldaten stalen burgers wat was overgebleven. Tijdens de rellen in september kwamen in de zuidelijke mijnstad Lubumbashi honderd mensen om het leven, en vorige week vonden daar volgens evacués nog eens zeker honderd mensen de dood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.