+ Meer informatie

Vermijding conflict kerk en staat in DDR

Klaus Gysi voor Wereldraad

1 minuut leestijd

GENEVE — Het vermijden van een confrontatie tussen kerk en staat in de DDR is in het belang van Europa en het helpt de situatie midden in Europa minder scherp te maken. Dat meent de DDR-staatssecretaris voor kerkelijke aangelegenheden Klaus Gysi, die tot vrijdag op bezoek is bij de Wereldraad van kerken in Genève.

Gysi stelt een positieve verandering vast van de verhouding van de kerk ten opzichte van de socialistische staatsmacht. „Omdat het in het marxisme-leninisme gewortelde karakter van de DDR geen reden is voor de meerderheid van de kerkelijke ambtsdragers die niet te erkennen als ligitieme, door God gewilde macht".

Gysi vindt de houding van de kerk „tussen totale weigering en totale aanpassing" principieel juist. „Bij totale aanpassing houden de kerken op, kerken te zijn in de juiste zin van het woord. Bij totale weigering zouden wij een confrontatie hebben en dat zou een ramp zijn voor het volk", aldus de staatssecretaris.

Volgens Klaus Gysi wordt in de DDR uitgegaan van de gelijkheid van alle burgers. „Niemand wordt om zijn geloof benadeeld, ook niet de kinderen van christelijke ouders", zo meent Gysi.

Volgens hem heeft de regering van de DDR grote waardering voor de oecumene en steunt ze die.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.